Eveniment

Reacţia lui Iohannis după şedinţa CSAT, ce spune despre războiul dintre Rusia şi Ucraina: Noi avem o graniţă de 600 km cu Ucraina, trebuie să fim pregătiţi inclusiv pentru un exod al ucrainienilor

Reacţia lui Iohannis după şedinţa CSAT, ce spune...

Autor: Gabriel Pecheanu

26.01.2022, 15:44 2951

România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. El afirmă că membrii CSAT au examinat măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

„Am încheiat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care am abordat situaţia de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi de pe flancul estic al NATO. De asemenea, am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate care să ne permită o consolidare a rezilienţei României. Astăzi (miercuri - n.r.) am făcut o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicaţiilor militare, economice şi energetice, dar şi din perspectiva migraţiei necontrolate. România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil”, spune Klaus Iohannis după şedinţa CSAT.

El apreciază că „actuala criză de securitate creată de Rusia” nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră sau despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spaţiu euro-atlantic.

„De aceea, în aceste momente este important ca la nivelul NATO şi al Uniunii Europene să dăm dovadă de unitate şi solidaritate. Vreau să subliniez - avem un dialog permanent, extrem de dens şi de substanţial la toate nivelurile în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE şi al Uniunii Europene. Escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţională”, adaugă şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO