Eveniment

Reacţia lui Raed Arafat după explozia de cazuri din România

Reacţia lui Raed Arafat după explozia de cazuri din...

Autor: Laura Buciu

08.07.2020, 20:43 1660

Secretarul de stat Raed Arafat atrage atenţia că în ultimele zile numărul de cazuri de COVID-19 a crescut cu 30%, iar singura modalitate de a gestiona această situaţie fără măsuri restrictive este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile.

Arafat a declarat, miercuri seara, la Digi 24, că trendul este crescător în privinţa cazurilor de COVID-19 din ţara noastră.

„Este cert că trendul este crescător. Nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător. Toate datele arată acest lucru. În ultimele 14 zile am crescut, dacă nu greşesc, cu vreo 30 şi ceva la sută. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fără măsuri restrictive, pe care ştiu că nu le vrea nimeni, este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare”, a spus Arafat.

Acesta a vorbit şi despre un studiu al Universităţii Yale din SUA, potrivit căruia mai mult de 50% din infecţiile COVID-19 sunt transmise de oameni infectaţi, dar fără simptome, care nu tuşesc, nu strănută, nu au febră şi pe care nu îi bănuim că ne pot infecta.

În astfel de situaţii, spune Arafat, este important ca cetăţenii să înţeleagă că „libertatea individuală are limitele ei”.

„Această limită este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalţi din jurul meu şi, fără voia lor şi fără chiar cunoştinţă, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu eşti un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau eşti simptomatic, strănuţi, tuşeşti, dar te simţi bine. Există şi această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, eşti cu familia, strănuţi, tuşeşti, după care familia ta merge şi lucrează, merge la lucru, copilul merge şi se joacă cu copiii vecinilor şi aşa mai departe. Această boală se răspândeşte. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuşi libertatea populaţiei şi a oamenilor care nu vor să se infecteze”, a mai spus Arafat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, miercuri, că în România a fost depăşit pragul de 30.000 de îmbolnăviri, după ce în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 555 de noi cazuri de COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO