Eveniment

Reacţia senatorului PNL Florin Cîţu, despre împrumuturile ministerului de Finanţe: În şase luni o să rămână fără bani/Va trebui să se împrumute de la FMI

Reacţia senatorului PNL Florin Cîţu, despre...

Autor: Mediafax

30.01.2019, 08:17 819

Senatorul PNL Florin Cîţu a susţinut, miercuri, că poate avea trei consecinţe declaraţia ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind faptul că ministerul de resort a decis să nu se mai finanţeze prin împrumuturi de la bănci, ci să folosească banii din rezervă.

„Eugen Teodorovici trebuie să demisioneze urgent! CSAT trebuie să discute urgent cele mai recente declaraţii ale ministrului. «Ieri (luni, n.red.) eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici „ruşinea nu ştiu care”. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în Trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile»”, a declarat Orlando Teodorovici (...)”, a scris, miercuri, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

În ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vizează să împrumute de la bănci, în total, inclusiv emisiunile suplimentare, 3,7 miliarde de lei, dar până acum a reuşit să atragă 1,4 miliarde de lei. Analiştii financiari au susţinut că una dintre principalele cauze este taxa pe activele financiare ale băncilor, deoarece se aplică la un indice ROBOR de 2-4%, iar titlurile de stat intră în aceste calcule.

Ministrul Finanţelor a mai susţinut, marţi, că un alt motiv pentru care a decis a ministerul să nu se mai împrumute de la bănci este acela că nu poate să cumpere „la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie”.

„În acest moment, ministrul Finanţelor Publice a anunţat trei lucururi: - în şase luni o să rămână fără bani - FALIMENT; - această informaţie o să fie folosită împotriva României de speculatorii internaţionali care acum ştiu cât ne putem proteja; - fără să avem o rezervă, peste şase luni România va trebui să plătească preţuri astronomice pentru a se împrumută sau să se împrumute de la FMI. CSAT trebuie să clarifice dacă Eugen Teodorovici a dat voit semnalul către speculatori că România rămâne fără bani în şase luni de zile şi dacă a premeditat să pună România în braţele FMI. #RomaniaFaraPSDsiALDE”, a concluzionat Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO