Eveniment

Reacţia surpriză a Laurei Codruţa Kovesi când a fost întrebată dacă îşi dă demisia de la şefia DNA: ”La Revedere!”

Reacţia surpriză a Laurei Codruţa Kovesi când a fost...

Autor: Florin Zafiu

13.06.2018, 12:19 30934

Audierea Laurei Codruţa Kovesi în Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM s-a încheiat, miercuri, după aproape două ore. Procurorul-şef DNA a fost întrebat la plecare dacă-şi dă demisia în contextul deciziei CCR, aceasta răspunzând "La revedere!". 

"La revedere. Nu am alte comentarii de făcut. Vă mulţumesc", au fost singurele comentarii făcute de Laura Codruţa Kovesi la întrebările jurnaliştilor, care au vrut să ştie dacă procurorul-şef DNA îşi dă demisia în condiţiile în care Curtea Constituţională a stipulat că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită decretul de revocare în cazul acesta.

Audierea Laurei Codruţa Kovesi în Secţia pentru procurori în materie disciplinară a durat aproximativ două ore, aceasta fiind în legătură cu o acţiune disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară împotriva ei referitor la neprezentarea la comisia parlamentară de anchetă.

Inspecţia Judiciară a exercitat, în luna aprilie, o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, referitor la refuzul de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului. Raportul inspecţiei a fost transmis Secţiei pentru Procurori a CSM.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004. În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, a transmis Inspecţia Judiciară, la acea vreme, printr-un comunicat de presă.

Tot miercuri, Secţia pentru procurori urmează să se pronunţe în cazul altei acţiuni disciplinare deschise pe numele procurorului-şef al DNA, cea care se referă la faptul că ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate.
În total, Laura Codruţa Kovesi este vizată de trei acţiuni disciplinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO