Eveniment

Reacţie dură a reprezentanţilor USR-PLUS privind adoptarea programului Anghel Saligny: PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor, amendamentele noastre nu sunt în plan

Reacţie dură a reprezentanţilor USR-PLUS privind...

Autor: Mediafax

03.09.2021, 18:58 997

Reprezentanţii USR PLUS susţin că au analizat programul Anghel Saligny şi au ajuns la concluzia că va fi „cel mai mare jaf din banii românilor”. Niciun amendament al USR PLUS nu se află în forma adoptată vineri de Guvern, transmit ei prin intermediul unui comunicat de presă.

Cei de la USR PLUS consideră că programul adoptat de Guvern legitimează furtul din banii românilor, este o continuare a PNDL 2 şi va deveni o puşculiţă pentru partide. Ei mai spun că amendamentele propuse de USR PLUS nu au fost incluse în proiectul aprobat de Guvern.

„În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleaşi tipuri de investiţii, acordate nu în funcţie de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcţie de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcţie de nişte indicatori clari. În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabileşte nişte criterii clare în aprobarea investiţiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente şi profesionalizate”, scrie în comunicatul de presă al USR PLUS.

În documentul trimis de USR PLUS se mai vorbeşte despre preţuri umflate şi arbitrare, despre interese de partid şi despre jaf.

„În al treilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă preţuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depăşesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului. În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică aşa cum a făcut şi Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă şi transparentă a propunerilor de investiţii, accesibilă publicului. În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor”, este concluzia celor de la USR PLUS.

Planul naţional de investiţii Anghel Saligny a fost aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului la care miniştrii USR PLUS nu au participat. Programul se va desfăşura în următorii şapte ani şi va avea un buget de aproximativ 50 de miliarde de lei. Cu fondurile oferite de Guvern vor fi construite reţele de apă şi canalizare şi vor fi asfaltate drumuri, au anunţat iniţatorii proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO