Eveniment

Recensământul, cea mai mare cercetare statistică din istoria României, a omis să-i includă în statistici pe poliţişti, pe militari sau pe angajaţii serviciilor secrete

Recensământul, cea mai mare cercetare statistică din istoria României, a omis să-i includă în statistici pe poliţişti, pe militari sau pe angajaţii serviciilor secrete

Foto: Silviu Matei

Autor: Adelina Mihai

01.11.2011, 15:50 3378

Bilanţul recensământului 2011 arată că au fost recenzate 19,6 milioane de persoane (cu 2 milioane mai puţine decât cele înregistrate la recensământul din 2002), însă reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică spun că acest număr nu reprezintă populaţia stabilă a României.

"Numărul de persoane recenzate nu este egal cu numărul de persoane cuprins în populaţia stabilă a României deoarece: nu cuprinde persoanele care au apelat la metoda auto-înregistrării, nu cuprinde persoanele din spaţiile colective de locuit, nu cuprinde persoanele recenzate prin structurile MapN, MAE, MAI etc. şi include parte din persoanele plecate din ţară pe perioadă îndelungată (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodăriei din ţară)", se arată într-un comunicat remis de INS.

În urma prelucrării datelor, INS va publica datele provizorii privind populaţia stabilă la sfârşitul lunii ianuarie 2012, iar datele preliminare în perioada aprilie-mai 2012.

"Aşadar, orice comparaţie între informaţiile difuzate astăzi şi datele oficiale privind populaţia stabilă a României, rezultate în urma precedentelor recensăminte de populaţie, din 1992 sau 2002, sunt lipsite de relevanţă", se mai arată în comunicatul INS.

Ca în orice altă cercetare statistică realizată în România, Recensământul din 2011 nu i-a inclus pe angajaţii din Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai celor patru servicii secrete (SRI, SPP, SIE, STS) şi pe militari. Aceştia sunt, de altfel, "bugetarii speciali" care consumă anual 4 miliarde de euro, adică 40% din cheltuielile anuale ale statului cu bugetarii.

ZF a ridicat de mai multe ori în discuţie problema acestei categorii de bugetari, pornind de la faptul că între datele de la Ministerul de Finanţe, care spun ca există 1,36 milioane de bugetari, şi cele de la Institutul de Statistică şi care numără doar 1,1 milioane bugetari exista o diferenţă de 260.000 de salariaţi despre care nu se ştie nimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO