Eveniment

Recep Erdogan, preşedintele Turciei solicită Statelor Unite predarea liderului forţelor kurde din Siria

Recep Erdogan, preşedintele Turciei solicită Statelor...

Autor: Lacramioara Ivaz, Mediafax

25.10.2019, 18:47 1002

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat Washingtonului să-l predea Ankarei pe liderul forţelor kurde din Siria, Mazloum Abdi, ca reacţie la apelul făcut de preşedintele american Donald Trump pentru lansarea negocierilor cu militanţii kurzi, relatează site-ul postului Al Jazeera. 

Solicitarea preşedintelui Erdogan vine ca urmare a scrisorii transmise de omologul său american, Donald Trump, pe 9 octombrie, în care acesta preciza voinţa liderului kurd Mazloum Abdi de a negocia cu Ankara şi de „a face concesii pe care nu le-a mai făcut niciodată în trecut”.

Abdi, cunoscut şi sub numele de Ferhat Abdi Sahin sau Mazloum Kobane, conduce entitatea militară kurdă Forţele Democrate Siriene, aliată a Washingtonului în lupta împotriva influenţei reţelei Stat Islamic şi pe care Ankara o percepe ca fiind o grupare teroristă, susţinând o mişcare separatistă în interiorul Turciei.

Într-o declaraţie transmisă joi pentru postul naţional de televiziune TRT, Erdogan a informat că a cerut ministului turc de Justiţie să ia „paşii necesari” extrădării liderului kurd Abdi. „Cu Statele Unite noi avem un acord de extrădare. SUA ar trebui să ni-l predea pe acest om”, a comunicat acesta.

Recep Tayyip Erdogan a făcut afirmaţiile privind extrădarea oficialului kurd după ce mai mulţi membri ai Congresului amercian au solicitat Administraţiei de la Casa Albă să faciliteze oferirea de viză lui Mazloum Abdi pentru a putea călători către Washington şi să ofere informaţii legate de situaţia din Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO