Eveniment

Recesiunea dă târcoale Europei: Activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat în mod neaşteptat pentru prima dată de la începutul anului 2021

Recesiunea dă târcoale Europei: Activitatea din...

Autor: Ştefan Stan

24.07.2022, 00:13 2444

Activitatea din sectorul privat din zona euro s-a contractat în mod neaşteptat pentru prima dată de la blocajele pandemice de la începutul anului 2021, ceea ce se adaugă la semnele că o recesiune ar putea fi la orizont.

Un sondaj al managerilor de achiziţii realizat de S&P Global a coborât în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, coborând sub nivelul care semnalează contracţia. Scăderea a fost determinată de înrăutăţirea producţiei în rândul producătorilor şi de o cvasi-stagnare a creşterii în sectorul serviciilor. Economiştii se aşteptau la o uşoară expansiune.

"O pierdere abruptă a comenzilor noi, scăderea numărului de lucrări în aşteptare şi aşteptările mai sumbre ale mediului de afaceri, toate acestea indică faptul că ritmul de declin a căpătat un nou impuls", a declarat Chris Williamson, economist la S&P Global. "Cea mai mare îngrijorare este situaţia dificilă a industriei prelucrătoare, unde producătorii raportează că vânzările mai slabe decât se aşteptau au dus la o creştere fără precedent a stocurilor nevândute."

Datele subliniază vulnerabilitatea economiei din zona euro, care se confruntă acum cu o retragere bruscă a stimulentelor, după ce Banca Centrală Europeană a majorat cu jumătate de punct rata dobânzii, prima majorare în mai mult de un deceniu.

"Înţelegem că se aşteaptă ca aceste decizii să însemne o creştere economică mai lentă din cauza împrumuturilor mai scumpe şi, din păcate, a locurilor de muncă necreate şi uneori pierdute", a declarat vineri Madis Muller, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-o postare pe blog. "Dar consecinţele unor creşteri persistente şi prea rapide ale preţurilor ar fi şi mai grave."

Semnele de încetinire a creşterii vor întări corul tot mai mare de economişti care prezic o recesiune în blocul monetar cu 19 membri în cursul acestui an. Aprovizionarea cu energie este o preocupare majoră, deoarece Rusia reduce fluxurile de gaze naturale ca răspuns la sancţiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO