• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.5370
  • Leu / USD5.1794
Eveniment

Recomandare OMS: Copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte mască

Recomandare OMS: Copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte mască

Autor: Eugenia Foarfecă

22.08.2020, 18:37 5136

Un ghid făcut recent de experţii OMS arată de ce copiii cu vârsta de 12 ani şi peste ar trebui să poarte masca de protecţie în aceleaşi condiţii ca adulţii.

Specialiştii OMS susţin că nu sunt încă suficiente şi puternice dovezi pentru a se stabili gradul în care copiii pot transmite mai departe virusul.

Aceştia precizează, însă, că tinerii ar putea avea un rol mai activ în transmiterea virusului decât copiii, conform datelor strânse până acum.

O altă recomandare este cea legată de purtatul măştii în cazul copiilor cu vârsta de 5 ani şi de până în 5 ani. Ei nu ar trebui obligaţi să poarte mască, pe motiv că nu o pot utiliza corect fără un ajutor minim din partea unui adult.

Cât despre cei cu vârsta între 6 şi 11 ani, specialiştii OMS susţin că decizia de a purta mască trebuie să ţină cont de capacitatea lor de a folosi corect şi sigur masca, de interacţiunile pe care le au cu persoane care au şi alte boli asociate, dar şi de cât de puternică este transmiterea virusului în zonele în care locuiesc.

Masca nu trebuie purtată de copii atunci când aceştia fac sport, pentru că împiedică respiraţia optimă şi implicit oxigenarea.

Medicul infecţionist Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, afirmă că are mare încredere în capacitatea copiilor de vârstă mică de a folosi masca, deoarece ei sunt cei care, de cele mai multe ori, sunt responsabili şi schimbă concepţiile adulţilor.

„Eu personal aş lărgi grupa de copii cărora li se adresează purtarea măştii şi spre cei cu vârste mai mici, pentru că şi ei pot să fie infectaţi, şi ei pot să fie vectori pentru cei de acasă. Să nu uităm că, în principiu, copiii cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai dependenţi de bunici, astfel încât de multe ori sunt factorul care face legătura între un focar de infecţie şi cei care stau acasă izolaţi de săptămâni sau luni de zile, şi atunci cred că trebuie învăţaţi copiii, le trebuie explicată importanţa măştii, trebuie să existe consecvenţă în a-i face să o poarte”, a precizat Moldovan.

În opinia sa, copiii ar trebui să poarte masca la şcoală şi în colectivitate, fiind esenţială în condiţiile în care păstrarea distanţei sociale va fi o regulă greu de respectat de către cei mici.

„Mie ca mama, sinceră să fiu, mi-e greu să cred că un copil va şti să păstreze acea distanţă de 1,5 metri faţă de cel din jur. Mi se pare mai greu să păstreze acea distanţă, ştiind că au dorinţă să interacţioneze, să socializeze, să se joace împreună, decât să ştiu că o fac cu o mască, pe care, o dată pusă pe faţă după aceea pot să o păstreze uitând de multe ori de ea”, a adăugat medicul.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954