Eveniment

Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB: Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri

3 vinuri pentru 3 seri de weekend

Autor: Catalin Paduraru

05.07.2019, 17:28 956

Bodvar Rose – Grenache, Syrah, Cinsault 2018

Crama Gîrboiu, Epicentrum – Şarbă & Plăvaie 2018

Crama Viişoara, Conu’ Albu Rose – Cabernet Sauvignon 2018


Nu mai este demult niciun secret: cine comandă vinurile la masă e „stăpânul” situaţiei.

Da, da. Să ne uităm cu atenţie în jur. Cel care ştie multe despre vinuri este „alfa”, centrul atenţiei şi al admiraţiei. Catalizator de simpatie.

Pentru cei care nu cad în şabloane, care nu se limitează la perimetre arhicunoscute şi bătătorite, surpriza, noutatea, exoticul chiar, devin (!) atuuri pentru a rămâne referinţa grupului.

Şi nu este întâmplător că oamenii „vii”, dinamici, caută noul şi sunt atenţi la nou.

E important să fii atent la nou? Îndrăznesc să trag o concluzie la ceea ce înseamnă să nu fii atent, să crezi că doar ceea ce ştii este valabil: căderea de acum câţiva ani a celui mai puternic producător de telefoane mobile din cauza neatenţiei faţă de atracţia pe care avea să o manifeste omniprezentul smartphone.

1. Bodvar Rose 2018

Prezenţa unui vin la un eveniment cu audienţă globală, nu e neapărat un argument pentru a determina un cunoscător să îl achiziţioneze.

Când, totuşi, găseşti acest vin la două evenimente de vârf (Premiile Oscar şi Festivalul de la Cannes) ... te gândeşti că nu e vorba de coincidenţe.

Niciun aparat de PR nu poate convinge marile staruri să bea altceva decât ceea ce le face plăcere.

Rose-urile de la Bodvar, în toate variantele de asamblaj (de ex., Grenache, Cinsault având „parteneri” Syrah şi Rolle - aka Vermentino) sunt vinuri „eveniment”, poziţie greu de atins de vinurile categoriei.

Nu suntem inocenţi. Vinul are şi încărcătură emoţională. Când calităţile intrinseci din registrul organoleptic - perfecte fiind - se aşează lângă o expresie grafică elegantă, lângă „împărtăşirea” aceluiaşi gust cu marile staruri, avem un produs „aspiraţional”. Adus pentru Dvs. în România de Vinexpert.

2. Crama Gîrboiu. Epicentrum – Şarbă & Plăvaie (alb) 2018

Această cramă a plecat „cu dreptul” de la bun început.

Şarba de aici (şarbă, nu sârbă, nu sarba) a declanşat un „coup de foudre”, restituind românilor – la momentul debutului - acest soi relativ nou (obţinut în anii ’70 – ’80).

Nuanţele florale, aromate, ale Şarbei se sprijină fericit pe caracterul mai băieţos - obraznic al Plăvaiei – un alt soi (profiloxeric, de astă dată) repus în circulaţie (aplauze) de Crama Gîrboiu.

Vinul rezultat este, aşa cum spun cărţile vechi, un „sortiment” (sic!) românesc pur, plin de viaţă.

Poate fi prezentat oricărui străin dar, principala calitate este că poate fi băut ca „vin lung” de petrecere, ţinându-i pe insomniaci la un „pahar de vorbă” până spre răsărit, fără a face victime...

Şarbă & Plăvaie poate marca „începutul unei frumoase prietenii”.

3. Crama Viişoara, Conu’ Albu. Cabernet Sauvignon Rose 2018

Un rose din Cabernet Sauvignon? Aş putea răspunde – pentru economia de mijloace în a redacta argumentul apropierii de acest vin - cu „Da” şi trei semne ale exclamării. Qui prodest? Cui ar folosi?

Argumentele vin (!) de la sine dacă, pe lângă vinuri, ajungeţi să cunoaşteti crama. Aflată, cumva, în drum spre mare, crama Viişoara ar putea fi o ţintă enoturistică potrivită pentru „wine enthousiasts”.

Mare, curată, modernă, cu spaţii generoase de masă şi relaxare. Un loc de petrecere în care ... chiar se petrece!

Revenind. De vinurile lui Conu’ Alecu te ataşezi uşor. Totuşi, rose-ul din Cabernet Sauvignon nu este unul „zglobiu”, iar asocierea culinară cere puţin efort: caracatiţă la jar, langustine (cu puţin sos de usturoi verde), un platou „dezordonat” cu brânză de capră şi pata negra (nerecomandat de dieteticieni) sau o paella ... de care o fi.

De vară, nu?!

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO