Eveniment

Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB: Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri, plus un vin de Rusalii

3 vinuri pentru 3 seri de weekend

Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele...

Autor: Catalin Paduraru

14.06.2019, 19:00 1308

Pentru a nu fi prinşi pe picior greşit de acest început de vară capricios – ba e soare, ba plouă – vă recomand trei vinuri capabile să facă faţă situaţiei, plus unul de Rusalii.

Wine Folly este un canal bun pentru iniţiere în cultura vinului. Când nu face atingere la soiurile si vinurile din România. Şi de obicei ... nu o face. Ei bine, de curând, apare tema Gewurztraminer. Washington, California, Franţa, Italia şi Moldova ca furnizoare ale aromatului vin din acest soi. În replică, spun că avem Gewurztraminer excelent în România. Doar că nu e cunoscut internaţional. Noi îl cunoaştem?

Vă prezint o minune a terroir-ului transilvan şi a talentului uman – un vin de Aur la IWCB VINARIUM 2019 care, e drept, pentru a fi desăvârşit, a avut nevoie şi de Muscat Ottonel şi Kerner. Villa Vinea Contessa 2016!

Delectare absolută la sfârşit de masă, în momentul când simţi nevoia unei jachete sau vrei să priveşti spectacolul nocturn al naturii. Pe catamaran ... merge şi mai devreme.

ISSA - vin de gheaţă. 2018

Un “ice-wine” este, oriunde în lume, un vin greu de obţinut, cu randament scăzut, care “stă” pe costuri mari şi are riscuri oenologice, de piaţă şi financiare.

Nu oriunde în lume se pot întruni condiţiile climatice pentru a se putea obţine un astfel de vin (ştiţi, din boabe culese la îngheţ). Ei bine, o cramă tânără, ISSA, prin tânărul şi curajosul ei winemaker - Ovidiu Maxim, reuşeşte performanţa. Guşti vinul, închizi ochii şi îţi aduci aminte cam de tot ce a fost bun în anii copilariei, adolescenţei, tinereţii şi de tot ce îţi face plăcere acum, matur fiind. Mă abţin să nu enumăr câţiva descriptori gustativi / olfactivi. Ar fi ca şi cum v-aş povesti un film înainte sa îl vedeţi. Ar fi păcat, pentru că e un ... “film” mare!

Confirmat de IWCB VINARIUM cu Osc ... Aur.

Lacerta Chardonnay 2017

Cu echipa de lângă Finţeşti, joci întotdeauna la „mare”. Liga Mare.

E drept, suntem obişnuiţi cu vinuri roşii magistrale, mai ales ca vorbim de Dealu Mare. Mihai Baniţă, oenologul de aici, are exerciţiu în cheie clasică, aşa încât Chardonnay-ul 2017 intră şi el în categoria de Mare Clasă. Ţine bine la seri mai răcoroase şi, în acelaşi timp, bine răcit, reuşeşte să facă plăcere în după-amieze toride dar ... tihnite. Este, cumva, dedicat unor atingeri gourmet mai exclusiviste.

Medalia cea mai strălucitoare nu a venit din întâmplare. S-a judecat la un concurs internaţional.

O revelaţie fără a fi REVELATIO (pentru ca acela e un vin alb), Feteasca Neagră Monogram a captat atenţia evaluatorilor noştri care i-au şi oferit Aur(ă).

Vin stăpânit (a avut timp să se maturizeze din 2014 până acum), elegant (crescut la şcoala marilor Purpura Valahica şi Flamboyant), se aşează potrivit la masa de sărbătoare a celor care se bucură de Rusalii.

Poate fi „chemat” în seri normale, are harul de a le transforma chiar el în sărbătoare.

De la DAVINO.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO