Eveniment

Record negativ: în 2014, numărul de locuitori a scăzut cu 55.000 de persoane. „Populaţia este garanţia unei economii puternice, iar demografia trebuie inclusă în categoria problemelor de siguranţă naţională“

Record negativ: în 2014, numărul de locuitori a scăzut...

Autor: Adelina Mihai

13.02.2015, 00:09 2749

În 2014 s-au născut mai puţin de 198.000 de copii, iar numărul locuitorilor care au decedat a fost cu aproape 55.500 mai mare decât cel al nou-născuţilor, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Situaţia este mai dramatică faţă de anul 2013, pentru că populaţia României se reduce drastic de la an la an, atât din cauza sporului natural negativ, cât şi ca urmare a migraţiei populaţiei în alte state. România îşi pierde treptat locuitorii, iar acest lucru se va avea impact negativ direct în economie, spun specialiştii, care avertizează că fenomenele demografice trebuie să intre în categoria problemelor de siguranţă naţională.

„Scăderea populaţiei este unul dintre cele mai grave fenomene cu consecinţe negative pe termen lung, pentru că populaţia este cea mai importantă resursă de bogăţie pentru o ţară. De aceea, eu cred că demografia este o problemă de siguranţă naţională, iar aceste teme trebuie abordate printr-un plan care se desfăşoară pe o perioadă de zece ani, pentru că nu e o chestiune care să se rezolve de pe o zi pe alta“, explică profesorul universitar Mircea Coşea.

Numărul de născuţi vii din România a scăzut anul trecut la 197.893 de copii, în scădere cu 0,16% faţă de anul 2013 şi mai mic cu 37% prin comparaţie cu perioada similară din 1990. Situaţia este cu atât mai dramatică dacă natalitatea este pusă în comparaţie cu numărul de decese. Anul trecut, în România au fost înregistrate 253.359 de decese, număr oarecum constant în ultimele două decenii, însă diferenţa dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor a fost de -55.466, în creştere cu 8,5% faţă de anul 2013. În 1990, de exemplu, sporul natural era pozitiv, astfel că în România se năşteau cu peste 67.000 mai multe persoane prin comparaţie cu numărul locuitorilor decedaţi.

În 2014, în doar trei luni – iulie, august şi septembrie – a fost înregistrat spor natural pozitiv, iar numărul de nou-născuţi depăşea cu maximum 350  numărul persoanelor decedate.

„Migraţia continuă să influenţeze scăderea populaţiei, iar statul nu are o politică de a încuraja natalitatea în ţară. Oficialii tot vorbesc de aşa-numitele «politici pentru mămici», care ar stimula natalitatea, însă rezultatele sunt modeste, pentru că esenţial în această problemă este nivelul de trai al populaţiei. Nu trebuie încurajată natalitatea doar de dragul de a avea populaţie, ci de a avea populaţie care să devină o forţă de muncă bine calificată, care să producă valoare adăugată pentru economie“, spune profesorul Mircea Coşea. În opinia lui, politicile de încurajare a natalităţii trebuie completate de îmbunătă­ţirea calităţii sistemului educaţional şi vocaţional care să aducă plus valoare economiei prin crearea de noi locuri de muncă cu un grad ridicat de calificare.

În plus, un alt factor care influen­ţează natalitatea este modul în care funcţionează sistemul de sănătate. România se „laudă“ cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, de 9 copii decedaţi înainte de a împlini vârsta de un an raportaţi la 1.000 de naşteri, în timp ce în state precum Suedia sau Cehia ratele sunt sub 2,6 de copii decedaţi la 1.000 de naşteri, conform unor date valabile pentru anul 2012.

„Demografia trebuie trecută în categoria de siguranţă naţională, pentru că este una dintre cele mai ample probleme pe care o ţară le poate avea. Înainte de a ne gândi la alte probleme, trebuie să ne gândim la faptul că populaţia este garanţia unei economii puternice. O ţară care nu este bine populată lasă loc de umplut pentru alţii. Să nu ne mire dacă vom avea medici din Vietnam sau din Bangladesh, iar această tendinţă de migrare dinspre est creează anumite probleme“, a mai spus Mircea Coşea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO