Eveniment

Record negativ: populaţia României a scăzut cu peste 68.000 de persoane anul trecut doar din diferenţa dintre nou-născuţi şi decedaţi

Record negativ: populaţia României a scăzut cu peste...

Autor: Adelina Mihai

12.05.2015, 00:04 1108
În România s-au născut în 2014 cu aproape 68.500 de persoane mai puţin prin comparaţie cu numărul de decese, acesta fiind nivelul negativ record al sporului natural din ultimii 24 de ani, iar această tendinţă a continuat şi în primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în 2014 s-au născut în total circa 185.000 de copii, în scădere cu aproape 13.000 faţă de anul anterior şi cu 41% mai puţini faţă de situaţia din anul 1990, potrivit INS. Practic, dacă în 1990 sporul natural (calculat ca diferenţă dintre numărul de născuţi vii şi numărul de decedaţi) era pozitiv, de 67.660, anul trecut a atins un nivel negativ de circa 68.500 de persoane, în condiţiile în care numărul de decese s-a menţinut la nivel constant.

„Nu s-a descoperit încă nicio soluţie pentru a schimba trendul demografic negativ pe termen scurt. În România, după 1990 a apărut liberalizarea în ceea ce priveşte decizia de a avea copii, iar naşterile au fost controlate. Rata de fertilitate din România este scăzută: o femeie naşte, în medie, 1,2 copii, în timp ce  media ideală ar trebui să fie de 2,1. Sunt ţări, cum e Franţa, care stau mai bine din acest punct de vedere. Însă în majoritatea statelor europene populaţia scade şi încă nu s-a descoperit o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme“, a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Tendinţa de scădere a populaţiei din România pe fondul scăderii natalităţii a continuat şi în primele trei luni ale acestui an, având în vedere că sporul natural a fost de minus 18.400 de persoane în perioada ianuarie-martie, fiind mai mare cu peste 7.000 faţă de perioada similară din 2014.

De altfel, migraţia externă a populaţiei româneşti – peste 2,3 milioane de români lucrează în prezent în străinătate, în special în Spania şi în Italia – şi scăderea naturală reprezintă principalele componente care au condus la o diminuare a populaţiei din România, însă nici guvernul nu a avut o strategie naţională în această direcţie.

În acest context, România va pierde peste 4 milioane de locuitori până în anul 2050, cele mai afectate fiind regiunile din sudul ţării, arată o analiză realizată de profesorul Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române.

„Nu cred că acordarea unor indemnizaţii sau alte tipuri de ajutoare material influ­enţează pe termen lung tendinţa demografică. Există ţări bogate care se confruntă cu scăderea populaţiei, deci sărăcia nu poate fi unul din motivele invocate pentru scăderea natalităţii. În plus, România este una dintre puţinele ţări în care se poate sta acasă doi ani, cu indemnizaţie, pentru creşterea copilului, pe când în alte state perioada este mult mai redusă“, a mai spus Aurelian Dochia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO