Eveniment

Rectificarea bugetară: veniturile se majorează cu 8,8 mld. lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 mld. lei

Rectificarea bugetară: veniturile se majorează cu 8,8...

Autor: Iulian Anghel

05.09.2018, 00:07 1043

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut guvernului să vină cu un nou proiect de rectificare după ce a acuzat ceea ce a numit „tă­ieri inexplicabile“ de fonduri de la instituţiile din zona securităţii naţio­nale. SRI pierde, de pildă, la rectificare, 110 mi­lioane de lei, însemnând 4,7% din bugetul de 2,3 miliarde de lei al instituţiei.

Ministrul finanţelor susţine însă că orice întârziere a rectificării va avea efecte nega­tive asupra asigurării salariilor, a investiţiilor şi a compensaţiilor asigurate pentru fer­mierii afectaţi de pesta porcină: „Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz din partea CSAT“.

 

Cum arată noul buget

În proiectul de rectificare, veniturile bu­getului general consolidat  sunt estimate că vor fi în 2018 cu 8,8 miliarde de lei mai mari decât în programul iniţial (287,5 mld. lei), în vreme ce cheltuielile vor fi cu 9,9 mi­liarde de lei mai mari (314,5 mld. lei, în va­rianta iniţ­i­ală de buget), potrivit unei va­riante de rectificare bugetară publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe.  Deficitul bugetar ar urma să crească cu 1,8 miliarde de lei faţă de ţinta iniţială de 27 mld. lei, rămâ­nând însă la sub 3% din PIB, ca urmare a reeva­luării Pro­dusului Intern Brut. O variantă de proiect publicată în august pre­vedea că veni­turile bugetului general con­solidat se ma­jorează cu 5,9 miliarde de lei, iar cheltuielile,  cu 7 miliarde de lei, cu men­ţinerea ţintei de de­ficit de 2,97% din PIB.

Prin urmare, varianta publicată de Ministerul de Finanţe luni este mult mai optimistă în privinţa încasărilor bugetare. În primele şapte luni din an, veniturile au crescut cu 14%, an/an, iar cheltuielile cu 18%, deficitul fiind de 11,9 miliarde de lei, echivalent a 1,26% din PIB, la un PIB estimat de 945 de miliarde de lei (908 mld. lei în vechea estimare).

În iulie, bugetul a înre­gistrat un excedent de 3 miliarde de lei.

Potrivit proiectului citat, bugetele com­po­nente ale bugetului general conso­li­dat care ar urma să înregistreze majorări ale veniturilor sunt: bugetul de stat, cu un plus 948,4 milioane lei, bugetul asigurărilor so­ciale de stat, plus 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj, plus 245,9 mi­lioane lei, bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de sănătate plus 1,2 mld. lei şi bugetele locale, plus  5 miliarde de lei. Di­minuări ale veniturilor se înregistrează la bu­getul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii – minus 330 de milioane lei.

În privinţa cheltuielilor bugetului  general consolidat, acestea se majorează pe sold cu 9,9 miliarde de lei, dar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la nivelul de 2,97% din PIB. Veniturile bugetului de stat se majorează, pe sold, cu suma de 948,4 milioane lei, ca urmare a unor estimări noi la impozite pe profit (un plus de 541,4 milioane lei), impozit pe venit şi salarii (plus 314,9 milioane de lei).

La TVA estimările de venituri au fost reduse cu 1,7 miliarde de lei. La şapte luni, veniturile din TVA au crescut cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar, pe tot anul, estimarea de creştere era, la alcătuirea bugetului, de 14%.

Estimările au fost duse în jos la veni­turile provenite din  taxe pe utilizarea bu­nu­rilor (minus 1,2 miliarde lei) deter­minată de reevaluarea aşteptărilor privind  veni­turile obţinute din vânzarea licenţelor 5G.

În schimb, se aşteaptă venituti în plus de 1,2 mld. lei din contribuţii de asigurări sociale. Un plus de 2,8 miliarde de lei ar urma să vină din veniturile nefiscale, situaţie influenţă de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în urma centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital/patrimoniu deţinut de stat pe baza situaţiilor financiare aferente anului 2017.

La veniturile din capital, estimara a fost redusă cu un miliard de lei, influenţă generată de eliminarea estimărilor iniţiale privind procedura de vânzare a unei anumite cantităţi de apă grea aflată în rezerva de stat în anul 2018.

La cheltuieli, cheltuielile de personal au fost majotate cu 206 mil. lei. Cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 856 mil. lei. Fondul de rezervă al guvernului primeşte 1,2 miliarde de lei, iar cheltuielile de capital (investiţiile din buget) se majorează cu 225 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO