Eveniment

Redeschiderea şcolilor s-ar putea transforma într-un dezastru.Apariţia unor focare de COVID-19 este inevitabilă

Redeschiderea şcolilor s-ar putea transforma într-un...

Autor: Eugenia Foarfecă

02.09.2020, 15:35 1866

Specialiştii şi reprezentanţii asociaţiilor de părinţi susţin că focarele de Covid 19 în şcoli vor fi inevitabile după începerea cursurilor. De vină sunt suprapopularea şcolilor şi lipsa spaţiilor. De aceea, numeroşi părinţi se tem să-şi trimită copiii la şcoală.

Multe şcoli din România nu au un spaţiu unde copiii cu semne de boală să fie izolaţi sau medici de medicină şcolară care să facă triaj. Ca urmare, regulile impuse de autorităţi vor fi greu de implementat. Lucrurile se pot complica în momentul în care vor apărea într-o şcoală mai mulţi copii bolnavi deodată, pentru că ar fi nevoie de mai multe săli de izolare. Cele mai mari probleme vor fi în mediul rural, susţin epidemiologii.

„Izolare, unde? Astea sunt teorii foarte frumoase, dar, în practică, la 40% din şcolile noastre, mai ales în rural, este imposibil de respectat. Dacă sunt doi sau trei dintr-o clasă, îi bag în aceeaşi încăpere sau în 3 încăperi diferite? Că s-ar putea ca unul să aibă un simplu rinovirus de sezon şi altul să aibă un debut de COVID-19”, a declarat epidemiologul Geza Molnar.

Părinţii se tem să-şi trimită copiii la şcoală din cauza riscurilor la care aceştia sunt supuşi.

„O parte dintre părinţi au copii care se află în categoria de risc sau părinţii se află în categoria de risc, iar pentru aceştia nu avem nici până în ziua de astăzi opţiunea de a nu-şi trimite copiii la şcoală. Cel puţin, la nivelul Bucureştiului, şcolile sunt pregătite pentru a face faţă unui asemenea scenariu, hibrid, unde o parte din copii pot merge la şcoală iar o parte pot urmări în timp real ceea ce se întâmplă la clasă. Avem o suprapopulare a unităţilor şcolare, iar scenariul verde este imposibil de implementat”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea.

Anul şcolar va începe pe 14 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO