Paradoxul discuţiilor pe marginea reducerii TVA este că, în viitorul Cod fiscal, rămân unele dintre cele mai controversate şi mai hulite taxe introduse de guvernul Ponta: taxa pe stâlp şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.
Cele două taxe aduc bugetului în jur de 4,3 – 4,5 mld. lei anual.
A fost amânată, de asemenea, reducerea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, prevăzută în prima variantă a Codului a fi aplicată din 2016, care ar fi provocat un gol în buget de 1,5 – 1,6 mld. lei. Acestea pe lângă amânarea reducerii TVA la 19% până în 2017 (economie de 2 mld. lei).
Se poate spune, aşadar, că acest Cod fiscal a fost „îndulcit“ cu aproximativ 8 miliarde de lei. Prin urmare, dacă nu vom lua în calcul majorările salariale, golul bugetar va scădea, ca urmare a aplicării Codului fiscal nou de la 17 mld. lei la 9 mld. lei (1,2% din PIB, la nivelul estimat al PIB-ului pentru 2015). Deci este un pericol mai mic pentru deficitul bugetar. Dacă ţinta a fost limitarea reducerilor fiscale cu scopul îngrădirii consumului (astfel ca economia să nu crească din importuri, adâncind deficitul comercial şi de cont curent), atunci ţinta a fost ratată. Pentru că banii care vor merge în continuare la buget ca urmare a aplicării în continuare a taxei pe stâlp sau a amânării reducerii taxei pe dividende aveau virtuţi de a se îndrepta mai degrabă spre investiţii decât spre consum.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, în urma discuţiei dintre partide, că acestea au convenit, după discuţiile privind Codul fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
Dragnea a spus că discuţiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.
El a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii şi să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.
Social-democratul a precizat că măsurile de reducere a TVA se vor aplica etapizat. Impozitul pe construcţiile speciale va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2017 cu o excepţie solicitată de ministrul agriculturii Daniel Constantin referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016.
Cât despre supraacciza la carburanţi, aceasta va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.
„De asemenea, plafonarea contribuţiilor de sănătate va fi aplicată, dar începând cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la 5 venituri medii brute pe economie şi de asemenea reducerea pe impozitul pe dividente de la 16% la 5% va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017“, a mai arătat Liviu Dragnea.
El a mai spus joi că liderii politici de la putere şi opoziţie au convenit ca guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie şi să colaboreze pe marginea proiectului, după modelul Codului fiscal.
Premierul Victor Ponta a scris ieri pe Facebook că salută acordul liderilor politici privind Codul fiscal şi că adoptarea cât mai rapidă a legii este un semnal bun pentru investitori.
„Salut şi mă bucură acordul partidelor parlamentare privind Codul fiscal. Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori şi mai ales pentru cetăţenii obişnuiţi ai ţării noastre!“, a scris Ponta, pe reţeaua de socializare.
Ponta nu a participat la discuţiile politice pe tema Codului fiscal, el aflându-se într-o vizită oficială în Republica Moldova.