Eveniment

Reducerea TVA la 20 %, dar se păstrează taxa pe stâlp, euroacciza la carburanţi, iar impozitul pe dividende nu se mai reduce

Liviu Dragnea (centru) spune că acordul politic între partide a fost necesar pentru ca viitorul Cod fiscal să nu se modifice în eventualitatea schimbării puterii

Liviu Dragnea (centru) spune că acordul politic între partide a fost necesar pentru ca viitorul Cod fiscal să nu se modifice în eventualitatea schimbării puterii

Autor: Iulian Anghel, Alina Novaceanu

28.08.2015, 00:06 2507

Paradoxul discuţiilor pe marginea re­ducerii TVA este că, în viitorul Cod fiscal, rămân unele dintre cele mai con­troversate şi mai hulite taxe introduse de gu­vernul Ponta: taxa pe stâlp şi acciza su­plimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

Cele două taxe aduc bugetului în jur de 4,3 – 4,5 mld. lei anual.

A fost amânată, de asemenea, redu­cerea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, prevăzută în prima variantă a Codului a fi apli­cată din 2016, care ar fi provocat un gol în buget de 1,5 – 1,6 mld. lei. Acestea pe lângă amânarea reducerii TVA la 19% până în 2017 (economie de 2 mld. lei).

Se poate spune, aşadar, că acest Cod fiscal a fost „îndulcit“ cu aproximativ 8 miliarde de lei. Prin urmare, dacă nu vom lua în calcul majorările salariale, golul bu­ge­tar va scădea, ca urmare a aplicării Co­dului fiscal nou de la 17 mld. lei la 9 mld. lei (1,2% din PIB, la nivelul estimat al PIB-ului pentru 2015). Deci este un pericol mai mic pentru deficitul bugetar. Dacă ţinta a fost limitarea reducerilor fiscale cu scopul îngrădirii consumului (astfel ca economia să nu crească din im­por­turi, adâncind deficitul comercial şi de cont curent), atunci ţinta a fost ratată. Pen­tru că banii care vor merge în continuare la buget ca urmare a aplicării în continuare a taxei pe stâlp sau a amânării reducerii ta­xei pe divi­dende aveau virtuţi de a se în­drepta mai degrabă spre investiţii decât spre consum.

Preşedintele interimar al PSD, Li­viu Dragnea, a declarat ieri, în urma dis­cu­ţiei dintre partide, că acestea au con­venit, du­pă discuţiile privind Codul fiscal, redu­cerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Dragnea a spus că discuţiile cu liderii par­tidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie res­pectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

El a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea pu­terii şi să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Social-democratul a precizat că măsurile de reducere a TVA se vor aplica etapizat. Impozitul pe construcţiile spe­ciale va fi eliminat începând cu 1 ia­nuarie 2017 cu o excepţie solicitată de mi­nis­trul agriculturii Da­niel Constantin referi­toare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016.

Cât despre supraacciza la carburanţi, aceasta va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

„De asemenea, plafonarea contri­bu­ţiilor de sănătate va fi aplicată, dar începând cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la 5 venituri medii brute pe economie şi de asemenea reducerea pe impozitul pe dividente de la 16% la 5% va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017“, a mai arătat Liviu Dragnea.

El a mai spus joi că liderii politici de la putere şi opoziţie au convenit ca guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie şi să colaboreze pe marginea proiectului, după modelul Codului fiscal.

Premierul Victor Ponta a scris ieri  pe Facebook că salută acordul liderilor politici privind Codul fiscal şi că adoptarea cât mai rapidă a legii este un semnal bun pentru investitori.

„Salut şi mă bucură acordul partidelor parla­mentare privind Codul fiscal. Adop­tarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori şi mai ales pentru cetăţenii obişnuiţi ai ţării noastre!“, a scris Ponta, pe reţeaua de socializare.

Ponta nu a participat la discuţiile politice pe tema Codului fiscal, el aflându-se într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO