Eveniment

Refugiaţii ar putea aduce în cinci ani în economia UE de două ori suma cheltuită pentru ei

Refugiaţii ar putea aduce în cinci ani în economia UE...

Autor: CătăIina Apostoiu

19.05.2016, 00:00 1417

Impactul creşterii datoriei publice va fi amortizat de un avans mult mai mare al PIB-ului, arată noi studii privitoare la impactul refugiaţilor asupra Europei, potrivit The Guardian. Refugiaţii care au sosit în Europa anul trecut ar putea genera de două ori suma cheltuită pentru integrarea lor în numai cinci ani. Refugiaţii vor crea mai multe locuri de muncă, vor creşte cererea de servicii şi produse şi vor umple golurile din forţele de muncă la nivel european, în timp ce salariile acestora vor contribui la finanţarea fondurilor de pensii aflate în scădere şi finanţele publice, spune Philippe Legrain, fost consilier economic al preşedintelui Comisiei Europene. În acelaşi timp, este puţin probabil ca refugiaţii să reducă salariile sau să crească şomajul în rândul muncitorilor locali, spune Legrain. Cel mai important, Legrain calculează că în timp ce absorbţia unui număr atât de mare de refugiaţi va creşte datoria publică cu aproape 69 mld. euro în perioada 2015-2020, în aceeaşi perioadă refugiaţii vor contribui la creşterea PIB cu 126,6 mld. euro, un raport de aproape 2 la 1.

“O investiţie de un euro în primirea refugiaţilor poate genera beneficii economice de aproape doi euro în cinci ani”, este concluzia Refugees Work: A Humanitarian Investment That Yields Economic Dividends, un raport publicat de Tent Foundation, o organizaţie non-guvernamentală, şi Open Political Economy Network, un nou think tank.

Legrain speră ca noul raport să desfiinţeze mitul că refugiaţii vor cauza probleme societăţii occidentale.

Deşi absorbţia acestora pune presiune pe termen scurt pe finanţele publice, spune Legrain, cererea economică pe termen scurt este de asemenea impulsionată. Pe termen lung, refugiaţii vor contribui din ce în ce mai mult la veniturile fiscale, şi vor crea de asemenea locuri de muncă.

Legrain subliniază de asemenea modul în care refugiaţii vor ajuta la soluţionarea unei probleme demografice iminente în Europa. “Până în 2030, populaţia de vârstă activă este aşteptată să scadă cu o şesime (8,7 milioane de oameni), în timp ce populaţia cu vârstă înaintată va creşte cu mai mult de un sfert (4,7 milioane de oameni). Influxul de refugiaţi mai tineri ar putea contribui la susţinerea unei populaţii în creştere de pensionari.

Legrain avertizează însă că impactul economic pozitiv al refugiaţilor ar putea fi diminuat dacă Europa nu va lua urgent măsuri pentru a accelera intrarea refugiaţilor pe piaţa muncii.

Solicitanţilor de azil ar trebui să li se permită să muncească pe perioada procesării cererilor lor, pentru a diminua povara de pe umerii statului, spune Legrain. Aceştia ar trebui de asemenea să beneficieze urgent de cursuri de limbă şi ar trebui să li se asigure adăpost în zone unde sunt mai multe locuri de muncă.

Autorităţile ar trebui de asemenea să urgenteze certificarea calificărilor obţinute de refugiaţi în ţările lor de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO