Eveniment

Refugiaţii ucraineni, o iluzie deşartă pentru piaţa muncii sau o soluţie pe termen scurt?

Refugiaţii ucraineni, o iluzie deşartă pentru piaţa...

Autor: Ramona Cornea

25.03.2022, 17:40 633

Deşi se vorbeşte des despre angajarea refugiaţilor ucraineni pe piaţa deficitară de muncă a României, iar oferte de muncă ar fi, situaţia din teren nu e chiar aşa. Majoritatea refugiaţilor sunt mame cu copii mici (bărbaţii nu pot părăsi ţara), nu cunosc limba. Unele companii se oferă să-i angajeze, totuşi.

Companiile de pe piaţa locală ca­re fac parte din industrii unde forţa de muncă este greu de găsit au în­ceput să angajeze din rândul re­fu­gia­ţilor ucraineni care vin şi aleg să ră­mână în România. Mai mult de jumă­tate de milion de refugiaţi din Ucrai­na au trecut graniţa în Ro­mâ­nia, iar circa 80.000 dintre ei au ră­mas în ţară, în principal femei cu copii.

„Companiile sunt deschise să-i angajeze, având în vederea criza forţei de muncă. Există deja multe com­panii multinaţionale care s-au mo­bilizat pentru a-i angaja, site-urile de recrutare întind o mână de asemenea de ajutor refugiaţilor, redi­­recţionându-i spre joburi care ar putea fi potrivite pentru ei. Un start-up românesc chiar a creat o platformă dedicată special refugia­ţilor, unde ei pot găsi joburi în toată ţara”, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al com­paniei de recrutare Elite Searchers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO