Eveniment

Relaţiile comerciale ale României cu Ucraina: deşi este vecinul cu cea mai mare graniţă cu România, schimbul de mărfuri era redus înainte de război. Acum este îngheţat

Război în Ucraina

Relaţiile comerciale ale României cu Ucraina: deşi...

Autor: Răzvan Botea

11.03.2022, 08:42 430

România a trimis mărfuri în Ucraina în valoare de 700 de mil. de euro în 2021, peste 10% dintre acestea fiind autoturisme Din Ucraina s-au importat bunuri în valoare de 1,3 mld. euro, cele mai multe fiind minereu de fier sau fire şi cabluri.

Schimburile comerciale ale României cu Ucraina au fost foarte mici în 2021, prin comparaţie cu relaţiile comerciale ale României cu alţi vecini. România a exportat bunuri în valoare de 700 de mil. de euro în Ucraina, în vreme ce valoarea importurilor din aceeaşi ţară a fost de 1,3 mld. de euro, deci raporturi comerciale de 2 mld. de euro, faţă de schimburi de bunuri de aproape 7 mld. de euro cu Bulgaria, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cifrele statistice arată că suntem două sisteme economice diferite.

Cu toate acestea, pentru unele industrii şi companii din România materiile prime care vin din Ucraina sau Rusia sunt esenţiale, iar piaţa ucraineană şi rusă este importantă. Dacă cu Rusia încă mai există raporturi comerciale, cu Ucraina, care se află sub asediul Rusiei, relaţiile sunt îngheţate în acest moment.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro