Eveniment

Remus Truică a ajuns la DNA Braşov pentru audieri în dosarul retrocedărilor ilegale

Remus Truică a ajuns la DNA Braşov pentru audieri în...

Autor: Mihaela Gradinaru, Andreea Unturica

09.12.2015, 17:21 296

La intrarea în sediul DNA Braşov, Remus Truică, adus cu mandat pentru a fi audiat de către procurori, nu a făcut declaraţii presei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tot miercuri, au fost aduşi cu mandat, pentru a fi audiaţi în acelaşi dosar al retrocedărilor ilegale de terenuri, fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, şi omul de afaceri Claudiu Liviu Mateescu.

La DNA Braşov urmează să fie adus, tot cu mandat, Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, pentru a fi audiat în dosarul privind fapte de corupţie legate de retrocedarea unor terenuri, după ce au fost făcute percheziţii la locuinţa sa şi la o casă de vacanţă.

Dan Andronic este asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editeaza publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital, şi directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2006 - 2015. În această cauză, procurorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile mai multor persoane, conform unor surse judiciare percheziţiile vizând şi casa omului de afaceri Remus Truică.

Ancheta DNA vizează retrocedarea ilegală a unor terenuri din judeţul Ilfov.

În acest dosar privind retrocedări ilegale de terenuri au fost citaţi să se prezinte, miercuri, la DNA Braşov, pentru a da declaraţii, şi prinţul Paul şi soţia sa, prinţesa Lia, însă în drum spre Braşov prinţului i s-a făcut rău şi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are "o jenă financiară foarte puternică", într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prinţul Paul. Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, arătau procurorii DNA.

Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, în 15 octombrie 2014, la DNA Braşov, nefiind puşi sub urmărire.

Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24