Eveniment

Reorganizarea teritorială la zi: au fost stabilite capitalele celor opt judeţe, opoziţia protestează, în timp ce PD-L şi Băsescu merg înainte

Reorganizarea teritorială la zi: au fost stabilite capitalele celor opt judeţe, opoziţia protestează, în timp ce PD-L şi Băsescu merg înainte

Liderii opoziţiei Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) critică din răsputeri proiectul preşedintelui Băsescu de reorganizare administrativ-teritorială a României

Autor: Adelina Mihai

12.06.2011, 23:54 2597

Reorganizarea administrativ-teritorială propusă peste noapte depreşedintele Traian Băsescu este puternic criticată de opoziţie,care cere referendum naţional pe această temă, în timp ce PD-L,principalul partid de guvernământ, face toate eforturile săgăsească motive pentru susţinerea acestei propuneri.

Noua organizare, propusă de Băsescu şi asumată din mers de PD-L,înseamnă împărţirea ţării în opt regiuni, la fel cum a fostîmpărţită pe fonduri europene.

Capitalele noilor regiuni vor fi Cluj-Napoca (pentru Crişana,Regiunea de Nord Vest), Braşov (pentru regiunea Centru), Timişoara(pentru Banat), Craiova (pentru Oltenia), Constanţa (pentru Moldovade Sud), Iaşi (pentru Moldova de Nord), Ploieşti (pentru Muntenia)şi Bucureşti (Ilfov).

Guvernul Boc vrea să-şi asume răspunderea pe legea reorganizăriiadministrative pentru a putea trece mai repede la aplicare şipentru a nu mai trece prin Parlament, în forma obişnuită. Darprincipala problemă a venit de la UDMR, aliatul de la guvernare,care a menţionat că problema reîm­părţirii nu s-a discutat încoaliţie.

Unii liderii terioriali ai UDMR afirmă chiar că refuzăîmpărţirea teritorială în opt judeţe, iar liderul UDMR Bihor aafirmat că va vota pentru căderea Guvernului.

De partea cealaltă, premierul Emil Boc şi lideri ai PD-Lprezintă toate motivele pentru care ar trebui realizată aceastăreîmpărţire teritorială, începând de la o mai bună gestionare azonelor până la atragerea mai rapidă a fondurilor europene.Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu, care vine din Braşov, aspus pentru Mediafax că reorganizarea administrativă în judeţe maimari este necesară pentru că "investiţiile se fac pe suprafeţemari", iar acum există un blocaj privind dezvoltarea economică lanivelul judeţelor.

PD-L vrea ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noiilegi. Conform datelor statistice prezentate de diverse instituţii,Moldova de Nord, cu capitala la Iaşi, are în acest moment 10,1% dinPIB şi o populaţie de 3,8 milioane locuitori. Moldova de Sud, cucapitala la Constanţa, are 0,5% din PIB şi 2,9 milioane locuitori.Oltenia, zona cea mai săracă, cu capitala la Craiova, are 7,6% dinPIB, cu 2,3 milioane locuitori. Crişana are 11,5% din PIB, cu 2,7milioane locuitori şi cu Cluj-Napoca capitală. Zona Banatului arecapitala la Timişoara şi face 9,95% din PIB cu numai 1,9 milioanelocuitori. Noul judeţ "Centru" are capitala la Braşov şi realizeazăun PIB de 11,1%, cu 2,6 milioane locuitori. Muntenia, cu capitalala Ploieşti, are un PIB de 13,2%. Bucureşti-Ilfov are cea mai marepondere în PIB, de 25,9%, cu 2,2 milioane locuitori.

Liderii opoziţiei -Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) -reuniţi în Uniunea Social Democrată (USL), şi-au chemat sâmbătă laBucureşti cei 5.000 de aleşi locali pe care îi au să protestezeîmpotriva proiectului: "În 2012 se organizează trecerea deatribuţii şi de competenţe de la Guvern către regiuni. Sedesfiinţează Ministerul Dezvoltării Regionale. Avem şi noi doamnefrumoase în USL, dar nu vreau să faceţi în continuare cărare cătreMinisterul Dezvoltării cu genţi scumpe şi cu pantofi scumpi.Trebuie să vă găsiţi repartizarea fondurilor de la cei pe caredumneavoastră îi alegeţi şi controlaţi direct, adică consiliijudeţene, consilii regionale, şi nu Guvernul central", a spusVictor Ponta.

"Există lucruri pe care noi, când vom veni la putere, le vomrepara. Va costa bani, timp, vom apela la răbdarea românilor. Dacăînsă Traian Băsescu, fără niciun fel de studiu, de consultare, fărăreferendum, fără altă logică decât interesul electoral, îşi punemarionetele din Guvern şi majoritatea parlamentară şi angajeazărăspunderea şi dă peste cap ţara şi desfiinţează judeţele,imaginaţi-vă harababura pe care nu o vom putea repara. Dacă TraianBăsescu nu înţelege că avem o viziune asupra acestui subiect, căavem disponibilitate de dialog, că înţelegem ce transformăritrebuie făcute, dacă o face mâine, nu există decât o reacţie: unmasiv protest civil", a spus Crin Antonescu.

În replică, premierul Emil Boc a declarat, citat de Mediafax, căîn timpul guvernării PNL susţi­nută de PSD alocările din Fondul derezervă al Guvernului către judeţe au fost făcute pe criteriipolitice, respingând, astfel, acuzaţiile liderilor USL potrivitcărora banii din acest fond sunt daţi în prezent în favoareaPDL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO