Eveniment

Reportaj din faţa Primăriei Bucureşti, pe care administraţia Nicuşor Dan spune că a scos-o din faliment. „Parcă ies la plimbare în jurul ruinelor unei fabrici comuniste“

Primăria Municipiului Bucureşti văzută de la marginea parcului Cişmigiu.

Primăria Municipiului Bucureşti văzută de la marginea parcului Cişmigiu.

Autor: Răzvan Botea

18.07.2022, 18:45 3986

Parcul Cişmigiu, grădină în stil englezesc, cea mai veche din Bucureşti, arată azi ca vai de el. Doar copacii uriaşi te mai pot trimite la istorie. În jurul oazei de răcoare întinse pe 16 hectare, încasările la parcările publice se fac la parcagii în şlapi. Înainte de parc era aici o mlaştină. Cel care a dispus secarea mlaştinii (în 1830) şi transformarea ei în grădină publică a fost generalul rus Pavel Kiseleff, cel care a supravegheat redactarea Regulamentului organic, prima constituţie a ţărilor române. Azi? „Parcă ies la plimbare în jurul ruinelor unei fabrici comuniste”.

„Era mai frumos parcul acum un an, doi ani. Vedeai o floare, un spaţiu verde îngrijit. Eu nu am văzut niciodată lacul secat pe timp de vară, acum arată ca un spaţiu părăsit. Mă simt ca şi cum ies la plimbare pe lângă ruinele unei fabrici comuniste. Dintr-un spaţiu de relaxare, a devenit un loc dezolant”, spune o bunică, ieşită cu nepotul la plimbare în Cişmigiu.

După un drum prin traficul bucureştean, în care, la orele de vârf, adică de luni până vineri, cât este soare pe cer, media de deplasare este de 10-20 de kilometri pe oră, parcările publice din jurul Primăriei Bucureşti şi Cişmigiului sunt arhipline. Cele care sunt mai la vedere au câte un angajat al companiei de parcări în zonă. După 10 minute de învârtit în zonă, găsim la 2-3 minute de mers pe jos de Primăria Municipiului Bucureşti, pe strada Ion Oteteleşanu, un loc de parcare care aparţine de Compania Municipală Parking Bucureşti. În timpul manevrelor de parcare, un bărbat la vreo 40 de ani în pantaloni scurţi, tricou negru şi şlapi ne sare în ajutor pentru a ne coordona.

- Suntem de la presă, nu stăm mult.

- Am o rugăminte la tine, nu îţi cer bani, dar chiar nu sta mult că îmi iei pâinea de la gură. Sunt de 20 de ani aici, crede-mă, îmi iei pâinea de la gură, spune bărbatul.

Nu este nicio noutate pentru bucureşteni ca parcagiii să ia locul angajaţilor companiei de parcări după terminarea programului, din zone precum Unirii, şi să „smulgă” de la şoferi diferite sume de bani. Aici însă, chiar sub nasul Primăriei, parcagiii „administrează” locuri de parcare publice, la fel ca la Gara de Nord.

Zilele trecute, Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului, a spus că a scos primăria din faliment. Când a fost însă Primăria Bucureşti în faliment în adevăratul sens al cuvântului? Cu venituri bugetate de 9 miliarde de lei în 2022, primăria şi-a bugetat aceeaşi sumă pentru cheltuieli. Este adevărat însă că în fiecare an PMB îşi bugetează venituri care  la finalul anului se dovedesc a fi nerealiste. Este de asemenea adevărat că situaţia financiară a Bucureştiului este deteriorată şi din cauza tuturor administraţiilor precedente. De exemplu, în 2020, bugetul iniţial semnat de administraţia Gabriela Firea a prevedea venituri de 7 miliarde de lei. Execuţia bugetară de la finalul anului a dus veniturile la doar 4,4 mld. de lei, dar cheltuielile nu au scăzut.

Cu toate acestea, acum Nicuşor Dan spune că a scos primăria din faliment. În aceeaşi vreme, exact în faţa primăriei, parcul Cişmigiu pare că a trecut printr-un război. Spaţiile verzi, pline cu flori şi îngrijite de obicei, arată acum ca o grădină aproape uitată. Lacul a fost secat pentru reabilitare, spune primăria, dar joi, 14 iulie, nu se vedea că s-ar lucra ceva.

„Era mai frumos parcul acum un an, doi ani. Vedeai o floare, un spaţiu verde îngrijit. Eu nu am văzut niciodată lacul secat pe timp de vară, acum arată ca un spaţiu părăsit. Mă simt ca şi cum ies la plimbare pe lângă ruinele unei fabrici comuniste. Dintr-un spaţiu de relaxare, a devenit un loc dezolant”, spune o bunică, ieşită cu nepotul la plimbare în Cişmigiu.

Strada Ion Oteteleşanu. Unele locuri de parcare care aparţin de administraţia locală sunt „administrate” ilegal de parcagii chiar sub nasul Primăriei.

Albia lacului Cişmigiu arată acum ca o ruină care aduce aminte de paragina dezafectării fabricilor comuniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO