Eveniment

​Reportaj printre cărţi. „Cine vrea să citească vine şi pe vreme rea şi pe vreme bună”

Târgului Gaudeamus

Târgului Gaudeamus

Autor: Florentina Niţu

15.11.2018, 18:22 420

Nici ploaia măruntă de toamnă şi nici orele petrecute în traficul din Capitală nu i-au oprit pe bucureşteni să intre în lumea cărţilor în cadrul Târgului Gaudeamus aflat la a 25-a ediţie şi găzduit în fiecare toamnă de centrul expoziţional Romexpo la Pavilionul Central.

“Cine vrea să citească vine şi pe vreme rea şi pe vreme bună”, şopteşte o iubitoare de lectură, care adaugă că participă în fiecare an la acest târg, încă de la începuturile lui, deşi are 74 de ani. Spune însă că în acest an este puţin dezamăgită, preţul cărţilor fiind mai mare faţă de anul trecut.

Tema acestei ediţii a Târgului Gaudeamus este România Centenar şi Primul Război Mondial, 90 de ani de Radio România şi 100 de ani de presă românească. De un sfert de secol, Gaudeamus aduce la un loc atât specialiştii din branşă cât şi iubitori ai cărţilor, iar ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 14 - 18 noiembrie.

“Pentru a-i convinge pe copii să citească, i-am adus aici să descopere plăcerea cititului. Este foarte important să aducem copiii la astfel de târguri, dar şi greu, pentru că noi venim din Berceni şi am făcut o oră şi jumătate pe drum”, povesteşte Cristina Buţurcă, profesoară de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială 129. Ea a adus un grup de 21 de copii la târgul dedicat Centenarului Marii Uniri, care “strigă” că doamna le-a recomandat să citească şi ceva dedicat acestui eveniment şi anume “Jurnalul Reginei Maria”.

La ora 13:00, Pavilionul Central era aproape neîncăpător pentru vizitatori, mulţi iubitori de carte retrăgându-se pentru a face loc şi altora. Părinţi cu copii în braţe, educatoare sau învăţătoare cu grupuri de copii, ori liceeni sau studenţi, se întrezăresc printre vizitatori.

“Casa Limbilor Străine participă pentru primul an la târgul internaţional Gaudeamus şi aduce în România cărţile editurilor străine. Din ce am observat, la prima ediţie la care participăm noi, părinţii caută cărţile de învăţare şi de teste a limbilor străine, iar ca solicitări, primează engleza şi germana”, povesteşte Anca Gheorghiu, director de proiect la Casa Limbilor Străine, editura Art Klett.

Încă de la intrarea în curtea centrului Romexpo, se simte apetitul vizitatorilor pentru lectură, dar şi pentru mâncare, mulţi vizitatori oprindu-se la cele peste 20 de stand-uri cu plăcinte, mici, ori vin cald, aşezate pe partea stângă, de la poartă, până la scările Pavilionului Central.

Pornind de la editura Humanitas, aşezată în partea stânga, cum cobori scările pavilionului, până în partea dreaptă la editura Paralela 45, reprezentanţii editurilor pun la dispoziţia publicului zeci de mii de cărţi. Editura Humanitas reuneşte peste 1.000 de cărţi pe rafturile micii biblioteci improvizate.

“Cărţile sunt importante pentru cultura noastră, fie că sunt prezentate de către edituri la târgurile de carte, fie că se găsesc în librării, fie că se găsesc online”, spune Gabriela Maz, director de promovare al editurii Humanitas.

În ton cu tema evenimentului, Centenarul Marii Uniri, editura Humanitas a adus la târg cartea lui Ioan Stanomir “La Centenar” şi cartea lui Lucian Boia “De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi”. Reprezentanta editurii a adăugat că în acest an au adus peste 70 de titluri noi la târg.

“Cea mai cumpărată carte de până acum (a doua zi a ediţiei, ora 13:20 – n.red.) este cartea lui Radu Paraschivescu “Orice om îi este teamă”, care a devenit best seller după o săptămână de la apariţie”, mai spune Gabriela Maz.

Părinţii caută cărţile ecranizate pentru copii, mai aproape de generaţia actuală.

Roxana Petrescu, PR manager al editurii Pandora M, spune că cele mai dorite cărţi ecranizate sunt cele din seria Pettson şi Findus, care prezintă povestea pisoiului Findus şi stăpânului său Pettson. “Cartea “Petrecerea de Crăciun a lui Pettson” are mare success anul acesta, dar nici cărţile de sezon nu sunt lăsate la o parte, cu atât mai mult cu cât vine Moş Nicolae şi Moş Crăciun şi lumea cumpără cadouri. Astăzi, până la ora 13:00 ne-au vizitat standul peste 500 de copii”, mai spune Roxana Petrescu.

Potrivit acesteia, profesorii le recomandă copiilor cărţile din seria “Cine a fost”, serie despre personalităţi celebre, care au marcat istoria.  “Copii de peste 10-11 ani îşi cumpără singuri cărţile, iar cei mai mici le arată părinţilor personajele pe care le îndrăgesc, ca aceştia să le cumpere”, mai spune Roxana Petrescu.

O tânără de 13 ani, prezentă pentru prima dată la târg, îmi povesteşte că şi-a luat cinci cărţi de la editurile Story Box, Arthur şi Humanitas. “Până acum am investit 200 de lei pentru cărţi, dar mă mai uit, pentru că sunt dispusă să aloc mai mult. Am venit la recomandarea unei prietene şi cu siguranţă o să mai particip şi anul viitor”, adaugă o reprezentantă a proaspetei generaţii de cititori.

Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţilor din România are  un loc bine definit în calendarul cultural, peste 100.000 de vizitatori trecând anual pragul târgului în fiecare an. Anul trecut, târgul Gaudeamus a numărat peste 125.000 de vizitatori, potrivit bilanţului ediţiei din 2017, iar organizatorii se aşteaptă ca rezultatele să fie menţinute sau să fie chiar mai bune în acest an. Palmaresul celor 24 de ani anteriori numără peste 2.900.000 de vizitatori.

Târgul Internaţional Gaudeamus este organizat de Radio România din 1994, cu sprijinul Camerelor de Comerţ şi Industrie din Romania şi Romexpo.

Târgul de carte va putea fi vizitat de miercuri până vineri, între orele 11.00 şi 20.00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 20.00. Accesul publicului în incintă se face pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, a abonamentelor valabile pe toată perioada evenimentului, în valoare de 10 lei sau gratuit, pentru copii cu vârste sub şapte ani, elevi, studenţi, cadre didactice, profesionişti din aria editorial-educaţională, jurnalişti, pensionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO