Eveniment

Reportaj ZF. Cui îi pasă de şcolile din Bucureşti? Clădirea uneia dintre cele mai bune cinci şcoli gimnaziale din Capitală, cu o istorie de 90 de ani, zace părăsită de doi ani. Doar caietele din ferestre au rămas să spună povestea locului a cărui piatră de temelie a fost pusă de I.G. Duca

CAMPANIE ZF ŞCOALA ÎNTR-UN SINGUR SCHIMB, CA ÎN GERMANIA SAU FRANŢA

Intrarea în incinta Şcolii Gimnaziale I.G. Duca şi curtea în care nimeni nu a mai păşit de doi ani. Fotografii realizate de Alexandra Cepăreanu

Intrarea în incinta Şcolii Gimnaziale I.G. Duca şi curtea în care nimeni nu a mai păşit de doi ani. Fotografii realizate de Alexandra Cepăreanu

Autor: Alexandra Matei, Alexandra Cepăreanu

16.04.2025, 00:07 2332

Elevii Şcolii Gimnaziale 146 „I. G. Duca” din sectorul 5, una dintre cele mai bune şcoli din Bucureşti, învaţă de aproape doi ani în trei sedii diferite, cu ore de 40-45 de minute şi pauze de cinci minute Motivul: renovarea clădirii şcolii lor, încadrată la risc seismic Dar în curtea şcolii nu este astăzi nicio schelă, niciun muncitor, niciun semn că renovarea ar fi început, iar clădirea pare părăsită.

Treci pe Şoseaua Panduri nr. 42 şi vezi o clădire plină de praf. Este Şcoala Gimnazială „I. G Duca”, una dintre cele mai bune şcoli din Bucureşti. Singurele elemente care te duc cu gândul că acolo este sau a fost o şcoală sunt gardurile specifice pe care scrie „ŞCOALA” şi câteva caiete uitate pe pervazul unor geamuri. Praful de pe clădire îţi spune că de mult timp nu a mai trecut nimeni pe acolo. Nici măcar un paznic.

Pe lângă şcoala în care învăţau cândva peste 1.000 de elevi, trece un domn în vârstă, care locuieşte pe aceeaşi stradă. Acum el îi aşteaptă pe cei mici să iasă de la cursurile care s-au mutat în trei sedii diferite de aproape doi ani de zile. „Nu am mai văzut nicio activitate la şcoală. De doi ani de zile se aşteaptă autorizaţie. Până când primăria nu primeşte autorizaţie, nu se va mişca nimic”, povesteşte el.

Clădirea arată neîngrijit, cu bălării crescute haotic în curtea şcolii, cu pereţi exteriori găuriţi şi tencuială căzută. E o poză a nepăsării şi a incompetenţei autorităţilor, un dispreţ faţă de trecutul acesti şcoli. Prin contrast, performanţele academice ale elevilor şi ale profesorilor de la  Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” plasează şcoala în top 5 în Bucureşti după media de la Evaluarea Naţională de anul trecut, conform unui clasament făcut de ZF pe baza datelor de la Ministerul Educaţiei. Media generală a şcolii, în urma rezultatelor de la Evaluarea Naţională 2024, este 8,81.

„Pe locul unde se spune ca şi-ar fi avut corturile tabăra lui Tudor Vladimirescu, în anul 1933 Primăria sectorului 3 Albastru aloca din fondurile sale un buget special pentru construirea şcolii Nr. 50 I.G. Duca. La vremea aceea construirea unui nou edificiu se înscria în politica de lărgire a reţelei şcolare, politica promovată de Ministerul Învăţământului şi Inspectoratului Şcolar”, scrie pe site-ul şcolii gimnaziale I.G. Duca.

În urmă cu 90 de ani reţeaua şcolară făcea parte din politica promovată de Ministerul Învăţământului şi Inspectoratul Şcolar. Ambele instituţii există şi în 2025. Dar nu se mai ocupă. Construirea de şcoli noi şi reabilitarea celor vechi s-au mutat la primării, iar educaţia unui elev din România depinde astăzi de nouă factori de decizie: învăţător, profesor, director de şcoală, consiliu de administraţie al şcolii, inspectoratul şcolar de sector, primăria de sector, primăria generală, administraţia şcolilor, Ministerul Educaţiei. Rezultatul acestui sistem dezastruos? Haosul pe care îl vedem cu toţii astăzi.

 

Deşi arată neîngrijit, cu bălării crescute haotic în curtea şcolii, cu pereţi exteriori găuriţi şi tencuială căzută, şcoala Gimnazială „I. G. Duca” rămâne una dintre unităţile de învăţământ din Bucureşti cu cele mai bune rezultate, cu o medie generală de 8,81 la Evaluarea Naţională de anul trecut.

 

Pe 17 martie, ZF a trimis o solicitare comună către Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi Primăria sectorului 5 pentru a afla care este stadiul lucrărilor la Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” şi care este motivul întârzierii lor.

Ministerul Educaţiei a retransmis solicitarea ZF către ISMB şi Primăria Sectorului 5 notând: „Stimaţi colegi, vă rugăm să preluaţi solicitarea de mai jos şi să-i daţi curs în vederea furnizării unui răspuns (precizăm că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu deţine informaţiile solicitate). Vă mulţumim! Biroul de presă”.

ISMB a transmis următorul răspuns semnat de Marilena Daniela Stroescu, inspector şcolar general şi Elena Ştefan, inspector şcolar: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră înregistrată la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu nr. 5264/17.03.2025, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza municipiului Bucureşti sunt în administrarea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, informaţii referitoare la lucrările de renovare/reabilitare/extindere, care se derulează în unităţile de învăţământ, le puteţi solicita primăriei în a cărei rază teritorială se află unitatea de învăţământ vizată de solicitarea dumneavoastră.

În ceea ce priveşte programul elevilor Şcolii Gimnaziale „I. G. Duca” precum şi infor­maţii referitoare la locaţiile în care funcţio­nează în anul şcolar 2024-2025, puteţi consulta pe site-ul instituţiei de învăţământ”.

Primăria sectorului 5 nu a furnizat nicio informaţie legată de situaţii şcolii I.G. Duca.

Astăzi, peste 400 dintre elevii şcolii au ore în clădirea de birouri One Cotroceni Park şi potrivit reprezentanţilor One United, şcoala a cerut extinderea găzduirii pentru încă un an. Restul elevilor sunt relocaţi la Şcoala Gimnazială nr. 128 şi la o altă unitate din acelaşi sector, situată pe strada Ioviţă nr. 11. ZF a scris prima dată despre situaţia acestei şcoli în ianuarie 2024, când deja elevii erau relocaţi de câteva luni bune. Până astăzi, nimic nu s-a schimbat. Şcoala I.G. Duca declară un program de studiu în „două schimburi", dar conform tabelului publicat pe site cu programul şi locaţia desfăşurării cursurilor, elevii încep orele la 8:00, 11:45 şi 14:00. Este acesta un program în două schimburi sau doar un program care maschează cele trei schimburi? Aşa arată, de fapt, programul de şcoală în maxim două schimburi pe care îl susţine ministrul educaţiei?

Toate orele de curs durează 45 de minute pentru elevii şcolii I. G. Duca din sectorul 5, iar pauzele, pentru cei mai mulţi dintre ei, conform programului de pe site-ul şcolii, sunt de cinci minute, cu excepţia celei mari, care e de zece minute. Elevii relocaţi în alte sedii nu au timp să mănânce, să meargă la toaletă sau să iasă afară în pauze, iar de activităţi sportive în cadrul orelor de sport nici nu poate fi vorba, cel puţin nu în cazul celor relocaţi în clădirea de birouri One, pentru că spaţiul nu permite acest lucru.

Pe clădirea şcolii din şoseaua Panduri scrie şi astăzi: Ministerul Educaţiei Naţionale, şcoala gimnazială I.G. Duca. Doar că Ministerul Educaţiei spune că nu are nicio responsabilitate legată de şcoala în sine. Nici Inspectoratul Şcolar. Doar primăria. Şi pe primar cine să-l zorească să repare şcoala dacă cei implicaţi în educaţie nu au nicio responsabilitate? Generaţia care a început un ciclu de învăţare în anul şcolar 2023-2024 va termina ciclul în clădiri şi soluţii de avarie. Răspunde cineva?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels