Eveniment

Reprezentanţii IMM-urilor sar în apărarea Pilonului II: România are nevoie de Pilonul II ca sursă de investiţii în economie. Decizia ar putea determina fondurile de pensii să îşi retragă investiţiile de pe piaţa de capital din România

Reprezentanţii IMM-urilor sar în apărarea Pilonului...

Autor: Alex Ciutacu

05.06.2018, 15:18 356

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine că România „are nevoie de Pilonul II de pensii, ca sursă de investiţii în economia naţională, pentru recuperarea decalajelor existente faţă de media europeană”.

„Prin pensiile private se va sigura o sursă de venituri suplimentară pentru angajaţii în momentul ieşirii la pensie, în condiţiile în care bugetul de pensii din care este plătită pensia de stat  este deficitar, fiind nevoie de transferurii din bugetul de stat pentru plata pensiilor”, se arată în poziţia CNIPMMR.

În plus, investiţiile pe care fondurile de pensii private le fac în economie „asigură pe de o parte nevoia de finanţare pentru companii, asigurând în acelaşi timp randamentul pensiilor private, iar pe de altă parte reprezintă principalul instrument de economisire pentur populaţie, în contextul în care România înregistrează una din cele mai scăzute rate de economisire a populaţiei pe termen lung la nivel european (73,7% din PIB, media europeană fiind de 227% din PIB, în anul 2016)”.

Din informaţiile publice prezentate de Guvern în ultima perioadă rezultă că de la 1 iulie 2018 contribuţia la Pilonul II va deveni opţională, în contextul în care această contribuţie a scăzut de la 1 ianuarie 2018 de la 5,1% la 3,75%.

Printre problemele identificate de CNIPMMR în cazul stopării contribuţiilor, aceştia susţin că „stoparea contribuţiilor din a doua jumătate a anului 2018, face ca sumele plătite să devină nerelevante pentru pensia suplimentară, la momentul achitării ei, chiar dacă acestea nu sunt naţionalizate”.

Mai mult, fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea susţine randamentele pozitive pentru beneficiari în cazul stopării contribuţiilor, sau îşi vor retrage investiţiile făcute pe piaţa de capital din România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO