Eveniment

Republica Moldova a adoptat măsuri de raţionalizare a energiei. În clădirile publice se va asigura o temperatură de 19 grade, iar iluminatul decorativ va fi oprit

Republica Moldova a adoptat măsuri de raţionalizare a...

Autor: Mediafax

25.10.2022, 18:54 229

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a Republicii Moldova a adoptat marţi mai multe măsuri de raţionalizare a energiei, a anunţat pe Facebook vicepremierul Andrei Spânu. Astfel, în clădirile publice se va asigura o temperatură de 19 grade, iar iluminatul decorativ va fi oprit. 

„Am fost solidari în toate crizele pe care a trebuit să le trecem. Fără îndoială vom trece şi peste criza energetică, dacă vom fi înţelegători şi raţionali în consumul energiei electrice şi a gazelor naturale. Astăzi, în cadrul CSE au fost aprobate mai multe acţiuni pentru a raţionaliza energia”, a scris Andrei Spînu pe reţeaua de socializare.

Conform deciziei adoptate, administratorii clădirilor publice şi unităţilor comerciale vor asigura funcţionarea instalaţiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură ce nu va depăşi 19° C, iar în afara orelor de lucru 15° C, în măsura în care capacităţile tehnice permit acest lucru.

De asemenea, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puţin 30 la sută, acolo unde este posibil, şi va fi deconectat imediat ce încăperile vor fi eliberate.

„Vor fi deconectate havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ, arhitectural şi publicitar, cu excepţia iluminatului firmelor în timpul orelor de program. Funcţionarea scărilor rulante/escalatoarelor urmează a fi întreruptă între orele 07:00-11:00 şi 18:00-23:00, cu excepţia celor utilizate pentru transportarea mărfurilor şi greutăţilor, precum şi a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea şi sănătatea oamenilor”, a mai transmis vicepremierul.

Conform acestuia, întreprinderile care folosesc în procesul de producere cuptoare electrice şi instalaţii de topire electrică vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 7:00-11:00 şi 18:00-23:00.

Totodată, autorităţile publice centrale şi locale vor înlocui, în orele de vârf, lămpile incandescente cu becuri de tip LED. La rândul lor, administratorii blocurilor de locuit şi ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la parter, anunţul prin care se recomandă evitarea folosirii liftului în intervalele 7:00-11:00 şi 18:00-23:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO