Eveniment

Restaurarea Palatului Victoria va costa peste 175 mil. lei, în faţa Guvernului vor fi fântâni arteziene

Restaurarea Palatului Victoria va costa peste 175 mil. lei, în faţa Guvernului vor fi fântâni arteziene

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

09.08.2011, 00:03 212

Lucrările de consolidare, restaurare şimo­der­nizare a Palatului Victoria, începute în etape în urmă cudoi ani, impun cheltuieli de peste 175 milioane lei, în faţasediului Guvernului urmând să fie amplasate şi două fântâniarteziene, alimen­tate din instalaţii construite sub forma unorcapete de leu.

Fântânile de de la intrarea principală aPalatului Victoria vor fi alcătuite din două bazine, alimen­tatefiecare de la câte trei guri de leu, şi vor avea rolul de a susţine"volumetria basore­lie­fu­rilor", au comunicat repre­zen­tanţiiRegiei Patri­moniului Protocolului de Stat (RA-APPS), carederulează proiectul.

Conform acestora, până în prezent au fostefectuate toate lucrările de consolidare a sediului Gu­ver­nului,reprezentând prima etapă a între­gului proiect, la acest momentfiind în curs de exe­cutare lucrările de refacere a hidroizolaţieila terasă şi a placajelor. Termenul de finalizare a lucră­rilor dinaceastă etapă este sfârşitul lunii decembrie 2011.

Pentru etapa a doua a proiectului, deinter­venţii la zonele neafectate de consolidarea palatului, a fostavizat studiul de fezabilitate privind modernizarea, amenajarea şirestaurarea clădirii şi este în curs promovarea unei hotărâri deguvern privind indicatorii tehnico-economici. După aprobareaindicatorilor va începe con­trac­tarea celorlalte faze deproiectare, respectiv pro­iec­tul tehnic şi detaliile de execuţie."În funcţie de po­sibilităţile de finanţare, estimăm că elaborareaproiec­tului va fi realizată până la sfârşitul semes­trului I alanului 2012, urmând ca tot în anul 2012 să fie derulată licitaţiapentru execuţia lucrărilor", transmite RA-APPS.

Suma cheltuită până în prezent pentrucon­soli­dare şi lucrările de amenajare aferente se ridică la 38,3milioane lei, urmând ca pentru fina­li­zarea acestor lucrări să maifie cheltuite alte 17,3 milioane lei. Anul trecut reprezentanţiiRA-APPS declarau că au în­cheiat cu firma Aedi­ficia Carpaţicontractul de con­solidare a Palatului Victoria prin licitaţiepu­blică res­trânsă, valoarea totală a contractului fiind anun­ţatăatunci la 37,7 milioane lei exclusiv TVA, pentru o perioadă de doiani. În ceea ce priveşte lucrările prevăzute în etapa a doua,costurile sunt estimate în prezent că vor depăşi 120 milioanelei.

Sediul Guvernului, o clădire încadrată înClasa I de risc seismic, a intrat în 2009 într-un pro­ces deconsolidare, modernizare şi extindere pre­vă­zut să fie derulat peo perioadă de aproximativ trei ani. Lucrările sunt finanţate de labuget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO