Eveniment

Restricţiile din T4 au dat peste cap evoluţia PIB în 2021: businessul a suferit mai mult decât se aştepta. Încă nu este clar dacă frânarea a fost cauzată doar de restricţii sau şi de creşterea dobânzilor şi inflaţiei. Dacă dobânzile şi energia au contat mai mult, atunci efectul negativ se va prelungi în 2022

Restricţiile din T4 au dat peste cap evoluţia PIB în...

Autor: Răzvan Botea

16.02.2022, 00:08 995

Economia a evoluat mult sub aş­tep­tările pieţei în ultima par­te din 2022 şi a adus creş­terea eco­nomică la un plus de 5,6% pe tot anul 2021, faţă de aş­teptări de creştere de 6-7%. Principala cau­ză a încetinirii economiei din ul­timele trei luni din 2021 a fost re­in­tro­du­ce­rea res­tric­ţiilor, sunt de pă­rere economiştii con­sul­taţi de ZF. În T4/2021 eco­no­mia a scă­zut fa­ţă de tri­mes­trul ante­rior, dar a crescut faţă de T4/2020, arată datele pu­bli­cate de Statis­tică. Cauze­le exac­te care au frânat econo­mia se vor vedea la datele detaliate despre PIB.

„Noi ne aşteptam la o creştere faţă de trimestrul anterior, de altfel asta sugerau şi datele cu frecvenţă lunară: producţia indus­tri­ală a arătat creştere, vânzările cu amă­nuntul la fel. Undeva este o surpriză. Poate la construcţii“, spune Ionuţ Dumitru, eco­nomistul-şef al Raiffeisen Bank.

Datele-semnal, primele despre evoluţia PIB în T4/2021, arată o frână a economiei României, care se va transfera şi în evoluţia eco­no­miei în 2022, sunt de părere econo­miş­tii, care şi-au revizuit sau îşi vor revizui  în jos prog­nozele pentru 2022. Datele lunare din ul­ti­mul trimestru din 2021 nu arătau o scă­de­re a economiei, aşa cum a remarcat şi Ionuţ Dumitru, care a spus că urmează ca în martie să se vadă datele exacte care au adus scăderea.

„Revizuim în scădere prog­noza de creş­te­re a PIB pentru 2022 la 3,2% an/an, de la 4%, cea mai mare parte a schimbării prog­no­zate provenind din revi­zu­i­rile datelor an­te­rioare, deşi aceas­ta nu mai este o sur­priză. Eco­nomia s-a extins cu 5,6% an/an în 2021, fa­ţă de 6,4%, cât era prognoza noastră“, scrie Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

Ionuţ Dumitru de la Raiffeisen Bank şi Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania urmează să îşi revizuiască în jos prognoza de evoluţie a economiei în 2022, în martie, după ce vor apărea primele date detaliate privind evoluţia PIB în ultimul trimestru din 2021. „Deocamdată nu ne-am revizuit prog­no­zele pentru 2022. Este clar că prognoza de 4,7%, cât avem acum, este optimistă, dar este prematur să ne pronunţăm până nu ve­dem factorii care au generat scăderea din T4“, mai spune Ionuţ Dumitru.

De asemenea, ING România şi-a re­vi­zuit prognoza asupra evoluţiei economiei României în 2022, de la o creştere de 4,5% la un avans de 3,2%. Cu toate acestea, scrie Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Ro­mânia, PIB-ul în termeni nominali ar putea fi mai mare decât cel prognozat de guvern, din cauza inflaţiei.

„PIB-ul s-ar putea extinde chiar şi din­co­lo de metricile luate în considerare de gu­vern pentru bugetul 2022. În esenţă, acest lu­cru se datorează inflaţiei mai mari. Prin ur­mare, o creştere a PIB-ului real mai mică decât estimarea ar putea să nu fie la fel de pro­blematică pentru factorii de decizie, cel pu­ţin nu atâta timp cât nu se va transforma într-o recesiune, ceea ce nu este probabil, în opi­nia noastră“, explică Valentin Tătaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO