Eveniment

Restructurarea Finanţelor: 5.200 de posturi desfiinţate, Garda Financiară şi Vama se dizolvă în ANAF

Restructurarea Finanţelor: 5.200 de posturi desfiinţate, Garda Financiară şi Vama se dizolvă în ANAF

Autor: Claudia Medrega

06.03.2011, 23:57 1124

Guvernul vrea să reducă numărul de posturi din MinisterulFinanţelor cu aproape 5.200 şi să desfiinţeze Garda Financiară şiAutoritatea Vămilor, atribuţiile acestora urmând să fie preluate deAgenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care eresponsabilă de colectarea unor venituri de circa 34 mld. euro pean la buget.

Ministerul Finanţelor a rămas unul dintre cele mai nereformateministere, alături de Ministerul de Interne. În toamna anuluitrecut, premierul Emil Boc îi cerea ministrului de finanţe,Gheorghe Ialomiţianu, să reorganizeze ministerul.

La sfârşitul lunii februarie 2011, Boc readucea în discuţie căministerele de Interne şi de Finanţe sunt încă restante în ceea cepriveşte derularea restructurării, proces care trebuie finalizatdeoarece cele două instituţii nu pot face opinie separată înGuvern.

Guvernul intenţionează să reducă numărul de posturi dinMinisterul Finanţelor cu 14%, de la 36.202 la 31.027, majoritateafuncţiilor desfiinţate fiind la ANAF, potrivit unui proiect dehotărâre de guvern.

Comparativ cu anul 2009 la nivelul Ministerului Finanţelor s-aînregistrat o scădere a numărului de posturi finanţate cu 3.084,dintre care 1.084 posturi în anul 2009 şi 2.000 de posturi în 2010,conform notei de fundamentare la proiectul de HG.

La sfârşitul lunii ianuarie, numărul de posturi ocupate a fostmai mic cu 2.208 posturi faţă de începutul anului 2009.

Aparatul propriu al ministerului va fi redus cu 207 funcţii,până la maximum 1.654 posturi. Totodată, la Ministerul Finanţelor,numărul de posturi de secretari de stat va fi redus de la 4 la 3,câţi sunt în prezent.

Măsurile de restructurare vor conduce la asigurarea "uneistructuri simple şi eficiente, simplificarea procesului decizionalşi posibilitatea relocării personalului în funcţie de nouastructură", în viziunea autorităţilor.

Cum se restructurează Fiscul

La ANAF, numărul de posturi va fi redus cu aproape 5.000, la29.100 de posturi, şi va include atât funcţiile preşedintelui, pecele ale vicepreşedinţilor, cât şi posturile aferente cabinetelordemnitarilor.

Activitatea Fiscului va fi structurată pe colectarea şiadministrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiunivamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara pentru ZF în decembriecă restructurarea la nivelul sectorului fiscal va duce ladispariţia a peste 30% dintre cele 424 de administraţii financiareexistente în teritoriu, urmând să existe şi disponibilizări laGarda Financiară, Vamă şi Trezorerie.

El menţiona atunci că obiectivul este ca la sfârşitul primuluitrimestru din 2011 să fie finalizat procesul de comasare saudesfiinţare a circa 150 de administraţii financiare.

În noua organigramă a instituţiei, preşedintele va avea însubordine patru vicepreşedinţi, un secretar general, funcţionaripublici şi personalul contractual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO