Eveniment

Reţeta pentru atras investitorii străini: promovarea locală şi salariile la un sfert din Germania. Dar până când?

Daniel Chaleki şi Marzena Anna Kubiak

Daniel Chaleki şi Marzena Anna Kubiak

14.09.2015, 00:07 762

Polonia a atras investiţii străine de 150 miliarde de euro, faţă de 60 miliarde de euro România, iar promovarea locală a regiunilor a avut un rol esenţial.

„Participăm la 3-4 evenimente pe an. Misiunea noastră este să găsim investitori străini care să vină în regiunea Lubuskie sau să găsim parteneri pentru  exportatorii polonezi din Lubuskie”, spune Daniel Chaleki, expert în investiţii străine directe din cadrul Centrului de Servicii pentru Investitori şi Exportatori  al Voievodatului Lubuskie, o regiune aflată în vestul Poloniei, lângă Germania.

În ultimul an, departamentul a reuşit să convingă firme daneze de prelucrare a lemnului, producători auto şi procesatori de alimente să investească în Lubuskie.

Standul de prezentare a regiunii pune la dispoziţie cataloage cu suprafeţe de teren disponibile de la marginea oraşelor şi comunelor poloneze conectate la utilităţi, cu toate informaţiile aferente.

De ce ar veni în continuare investitorii?

„Pentru că suntem o piaţă cu mână de lucru ieftină faţă de Germania. La noi, salariul mediu este de circa 2.000 de zloţi (500 de euro), de 3-4 ori mai mic decât în Germania”, spune Chaleki.

Şi când îl va ajunge pe cel din Germania, având în vedere că anul acesta se fac 25 de ani de la  schimbarea regimului politic? Peste încă 25 de ani?

„Şi noi avem aceeaşi întrebare. Aşteptăm. Noi vrem ca salariile să fie aceleaşi în întreaga Europă, aşa ar fi normal”,  intervine Marzena Anna Kubiak, specialistă în exporturi.

Dar economiştii spun că sunt diferenţe de productivitate, nu? „Ce diferenţe când este vorba de aceleaşi slujble, în aceleaşi fabrici practic? Iar preţurile pentru mâncare, maşini sau produse electronice sunt chiar mai mici în Germania. Noi trebuie să muncim un an pentru o maşină, iar germanii doar 3 luni. De ce?”, se întreabă Kubiak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO