Eveniment

Revenire insulară în piaţa locuinţelor: numărul autorizaţiilor de construire a crescut cu 35% în Bucureşti-Ilfov

Revenire insulară în piaţa locuinţelor: numărul...

Autor: Cristi Moga

29.10.2014, 00:05 296

Numărul autorizaţiilor de cons­truire pentru clădiri rezi­denţiale a crescut în regiunea Bucureşti-Ilfov cu 35% în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce la nivel naţional a fost înregistrat un uşor declin, de 0,2%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Mai exact, în intervalul ia­nuarie-septembrie 2014 în Bu­cureşti şi localităţile din judeţul Ilfov au fost eliberate 4.721 de auto­rizaţii pentru clădiri rezi­denţiale, comparativ cu un nivel de 3.492 de autorizaţii în perioada similară a anului precedent.

În acelaşi timp, la nivel naţional au fost eliberate 29.032 de de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu un nivel de 29.090 de autorizaţii în intervalul menţionat din 2013.

Aceste date arată că în regiunea Capitalei se confirmă trendul de revenire a construirii de locuinţe, în timp ce la nivel naţional piaţa rezidenţială con­tinuă să stagneze.

Cele mai recente date cu privire la livrările de locuinţe arată că în prima jumătate a anului la nivel naţional au fost finalizate 17.582 de apartamente şi case, în creştere cu 4,2%, în timp ce în Bucureşti-Ilfov avansul a fost de 53%, până la 3.452 de unităţi. De altfel, primul semestru al acestui an a fost pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti-Ilfov cel mai bun în ceea ce priveşte livrările din ultimii zece ani, iar evoluţia de pe şantiere şi a numărului de autorizaţii de construire arată că investitorii în locuinţe s-au reactivat după o perioadă de cinci-şase ani de îngheţ.

Strict în luna septembrie, în regiunea Bucureşti-Ilfov au fost eliberate 769 de autorizaţii de construire, în creştere cu 38% faţă de luna similară a anului pre­cedent, o altă regiune de creştere fiind Sud-Muntenia, unde s-a consemnat un avans de aproape 16%. Numărul de autorizaţii de construire din celelalte regiuni de dezvoltare a continuat să scadă în luna septembrie, astfel că deocamdată nu se poate vorbi de o revenire a sectorului rezidenţial decât izolat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO