Eveniment

Revenirea economiilor din Europa de Est surprinde prin forţă, iar Germania dă o palmă celor care-i critică politicile economice

Revenirea economiilor din Europa de Est surprinde prin...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2013, 21:18 4099

Toate statele vecine României şi membre ale UE au înregistrat creşteri ecomomice în cel de-al treilea trimestru, Polonia, cea mai rezistentă economie europeană, surprinzând cu cel mai puternic avans din mai mult de un an, Bulgaria cu revenirea în teritoriul pozitiv în pofida turbulenţelor politice, iar Ungaria cu ritmul accelerării.

Economia poloneză, cea mai mare din regiune şi singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică globală, a crescut cu aproape 2% în trimestrul III, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ritm - neajustat la efectele sezoniere - care a surprins analiştii.

Avansul vine în condiţiile îmbunătăţirii cererii de pe pieţele externe şi creşterii cheltuielilor populaţiei, scrie Bloomberg. Avansul a depăşit estimarea de 1,6% a celor 36 de analişti chestionaţi de agenţia americană de ştiri.

Banca centrală poloneză s-a angajat săptămâna trecută să menţină dobânda de politică monetară la minimul record până la mijlocul anului viitor sau chiar mai mult pentru a susţine revenirea „modestă“ din cea mai „gravă“ încetinire din ultimii zece ani. „Se pare că economia a accelerat datorită consumului privat mai puternic şi stabilizării sau chiar îmbunătăţirii in­vestiţiilor fixe“, a explicat Piotr Kalisz, analist la Citigroup.

Raportat la trimestrul anterior, eco­nomia poloneză a crescut cu 0,6%.

 

Economia ungară creşte stimulată de exporturile auto

În Ungaria, avansul PIB-ului s-a dublat la 0,8% în ritm trimestrial şi s-a triplat la 1,6% în ritm anualizat.

„Bănuim că sprijinul vine pe partea cheltuielilor prin surplusul comercial net mai mare al vibrantului sector al expor­turilor, acumularea stocurilor şi efectele faptului că banca centrală pompează bani în companiile mici şi mijlocii“, a afirmat Peter Attard Montalto, analist la Nomura. El crede că, pe latura activităţii, impulsul a venit de la agricultură, industria prelu­crătoare şi construcţii, consumul şi eco­nomia focusată pe agricultură fiind încă slabe, scrie Portfolio.hu.

Orsolya Nyeste, economist al băncii Erste, crede că majorarea investiţiilor pu­blice au contribuit masiv la creşterea economică. „În ceea ce priveşte împărţirea pe componente, agricultura, construcţiile şi sectorul auto au fost probabil factorii majori de creştere pe latura producţiei, iar serviciile s-ar putea să fi fost mai slabe. Producţia de autovehicule s-ar putea să fi prezentat creşteri robuste mulţumită extinderii capacităţilor uzinelor Daimler şi Audi“, a afirmat Nyeste.

Economia bulgară a revenit puternic pe creştere, cu un avans de 0,6% în ritm trimestrial, după o scădere de 0,1% în trimestrul II. Exporturile s-au majorat cu 1,8%, în timp ce consumul gospodăriilor a urcat cu 0,2%. În martie guvernul bulgar a căzut din cauza revoltei populaţiei contra costurilor prea mari cu utilităţile, iar actualul guvern este criticat pentru oamenii controversaţi pe care încearcă să-i pună în funcţii înalte la instituţii-cheie.

 

Germania îşi pălmuieşte criticii

Economia germană, cea mai mare din Europa, a crescut cu 0,3% în al treilea trimestru, faţă de cele trei luni anterioare, în linie cu aşteptările, iar biroul federal de statistică a contracarat criticile aduse de Bruxelles şi de Washington. Franţa, econo­mia vecină, a raportat date dezamăgitoare, cu PIB-ul în scădere cu 0,1%, subliniind nevoia unor reforme economice cuprinză­toare, scrie CNBC.

Biroul de statistică german a explicat că avansul economiei reflectă mai degrabă cererea internă şi mai puţin exporturile, dând astfel o lovitură criticilor care spun că Berlinul nu face suficient pentru a încuraja populaţia să cumpere mai mult din import pentru a stimula creşterea în restul Europei. Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind surplusul de cont curent uriaş al Germaniei, care ar dezechilibra economia UE.

PIB-ul Uniunii a avansat cu 0,2%, iar cel al zonei euro cu 0,1%, mai slab decât în trimestrul anterior.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO