Eveniment

Revenirea exporturilor nu scoate România din criză

Revenirea exporturilor nu scoate România din criză
09.08.2010, 23:59 105

Exporturile au continuat să crească în iunie stimulate decererea externă, atingând un maxim de 3,3 mld. euro, iar niveluldin primele şase luni a depăşit valoarea din aceeaşi perioadă aanului 2008, cel mai bun an din istoria României.
Însă, deşi s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursul acestuian, exporturile nu au reuşit să antreneze revenirea economiei, careva continua să se zbată în recesiune şi în 2010.
În ciuda aşteptărilor pozitive de la începutul acestui an,perspectivele privind evoluţia economiei s-au înrăutăţit.
La începutul anului, exporturile erau văzute ca soluţia salvatoarepentru ieşirea României din recesiune. Însă în absenţa relansăriicererii interne, a consumului, se conturează perspectiva uneicontracţii economice de circa 2% în 2010.
Iar speranţele revenirii economiei în teritoriul pozitiv s-auorientat acum spre 2011.
Potenţialul exporturilor este limitat, având în vedere perspectivaîncetinirii relansării ţărilor din UE, principalii partenericomerciali ai României, precum şi ponderea redusă a exporturilor înPIB, de circa 30%.
"Atunci când se vorbeşte despre rolul important al exporturilor înrelansarea economiei se speră ca acestea să ducă la un proces deantrenare în economie, adică firmele exportatoare să facăinvestiţii, să-şi plătească salariaţii mai bine, iar aceştia săînceapă să consume. Or, firmele nu sunt în această situaţie acum.Nu se grăbesc să majoreze salariile şi să se lanseze în investiţii,accesul la credite fiind limitat", a explicat Radu Crăciun,director de investiţii la Eureko Pensii.
El a precizat că nu se aşteaptă la un efect de antrenare pe termenscurt, acesta fiind posibil în termen de circa un an.
Comparativ cu iunie 2009, exporturile au crescut cu 29,1%, iarimporturile au urcat cu 26,5% la valorile exprimate în euro.
În primele şase luni exporturile au însumat 17,1 miliarde de euro,cu 25,8% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2009, în timpce importurile au urcat cu 19,3%, la 21,8 miliarde de euro.
Acesta este unul dintre cele mai înalte ritmuri de creştere aleexporturilor.
"Nu exporturile în valoare absolută contează, ci exporturile nete,fiind importantă şi dinamica importurilor. Suntem într-un proces decreştere a deficitului comercial, nu de scădere. Nu prea suntmotive să fim opti­mişti", a spus Crăciun.
Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, afirmă căexportul net a avut o contribuţie pozitivă puternică în 2009, iarîn 2010 şi chiar 2011 nu mai putem spera la o creştere a PIB bazatăpe exporturi. Mai mult, o încetinire a zonei euro peste aşteptăriar putea chiar să însemne o contribuţie negativă la PIB în anul2011.
"În esenţă economia îşi poate reveni doar prin stimulareaconsumului şi aceasta se poate realiza printr-o politică monetarălaxă - de care avem deja parte, prin predictibilitate fiscală şiprin revenirea încrederii consumatorilor. Din acest punct de vederesunt preferabile măsurile fiscale dure cu impact rapid celor blândecare, în cele din urmă, nu mai sunt implementate, iar spectrulajustărilor persistă şi deteriorează încrederea consumatorilor dincând în când."
Oficialii din BNR văd structura creşterii economice din 2011 ca ocombinaţie între cererea internă şi exporturi, dar o combinaţie încare la cererea internă o să se vadă mai degrabă efortulinvestiţional alături de consum.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, care a confirmat ieriratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şimonedă locală, apreciază că statul va reuşi să găsească o cale spreo revenire economică bazată pe exporturi.
În primul trimestru, PIB a scăzut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadăa anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru din 2009,scăderea economiei româneşti a fost de 0,3%. Scăderea dramatică aconstrucţiilor în primul trimestru, precum şi menţinerea pe minus aserviciilor şi agriculturii au determinat rămânerea economiei înrecesiune, industria fiind singurul domeniu care a avut ocontribuţie pozitivă la PIB. Serviciile şi industria au cele maimari contribuţii la formarea PIB, cu ponderi de 50%, respectivcirca 30%.
Cu un singur motor în funcţiune - industria, care răspunde cereriide pe pieţele externe - economia nu are şanse să îşi revină în2010. Măsurile dure de ajustare adoptate de guvern prin reducereasalariilor bugetarilor şi majorarea TVA anihilează consumul, iar înlipsa investiţiilor publice firmele nu mai găsesc pieţe pentruprodusele şi serviciile lor.
Pentru al doilea trimestru din acest an, atât FMI, cât şi uniianalişti vorbesc despre o revenire temporară a economiei în zona pozitivă. "Noi ne aşteptăm la o creştere de Ă0,6% trimestru latrimestru în date ajustate sezonier, corespun zătoare unei rateanulale de circa -1,2%. Însă nu excludem chiar o creştere maiputernică a PIB. O eventuală creştere în T2 nu face decât să confirme viziunea iniţială privind revenirea economiei în 2010 înabsenţa măsurilor de austeritate fiscală. Implementarea acestora vaafecta puternic activitatea economică şi nu va mai permite PIB săcrească la nivelul întregului an", a precizat Chideşciuc.
INS urmează să anunţe vineri datele estimative privind evoluţia PIBîn trimestrul al doilea.
În ceea ce priveşte evoluţia economiei în 2011, Crăciun aprecieazăcă va depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă pe pieţeleexterne. "Prin resurse interne sunt sceptic că va apărea creştereeconomică pozitivă anul viitor. Poate numai în situaţia în cares-ar înregistra o lansare spectaculoasă a activităţii de creditareîn urma unei tăieri agresive de dobândă de către BNR. Însă bancacentrală nu pare să-şi asume acest risc de teama inflaţiei."
Şi fondurile europene pot să ducă la antrenarea procesuluiinvestiţional cu impact pozitiv asupra economiei, însă deocamdatănu s-a întâmplat acest lucru.
Crăciun apreciază că şi creditarea va avea un rol în relansareaconsumului, a economiei. "Cu siguranţă nu va mai fi atmosferaeuforică existentă înaintea crizei. Atât băncile, cât şi clienţiisunt mai precauţi. Chiar dacă activitatea de creditare va începe,va fi mai precaută, mai timidă. Dar poate avea un impact asupraconsumului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO