Eveniment

Revine încrederea în economie. Retailerii sunt cei mai optimişti

28.10.2010, 23:20 66

Indicatorul încrederii populaţiei şi companiilor în economiaromânească a crescut în octombrie, după un avans timid în lunaanterioară, sectorul de retail fiind cel mai optimist, potrivitunui sondaj realizat lunar de Comisia Europeană.

De doi ani economia României este puternic lovită de recesiune.Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cărui delegaţie se află înaceste zile la Bucureşti într-o misiune de evaluare aperformanţelor economiei ia în calcul riscul ca 2011 să fie un altreilea an consecutiv de cădere economică.

Scepticismul mediului de afaceri a fost în ultimele luni ridicat- mai ales după măsura-limită din vară când Guvernul a decistăierea salariilor bugetarilor, lucru care a condus la diminuareacererii pe piaţă şi la căderea consumului. Iată însă că, în aceastălună, indicatorul Comisiei Europene al încrederii în economiaromânească a crescut de la 76,7 puncte în septembrie la 78,3 puncteîn octombrie. În august, indicatorul s-a situat la 76,4 puncte.

Componenta de retail a indicatorului a urcat de la -15 puncte la-10 puncte, restul subindicilor înregistrând variaţii minore.Percepţia s-a îmbunătăţit uşor şi în rândul populaţiei, subindicelereferitor la această componentă avansând de la -58 puncte la -57puncte.

Totodată, companiile din industrie şi-au îmbunătăţit percepţiade la -8 puncte în septembrie la -6 puncte în octombrie.

Subindicii sectorului de construcţii şi al celui de servicii aucoborât, ambii, cu câte un punct, la -40 puncte şi -11 puncte.

La nivelul Uniunii Europene, indicele încrederii în economie aavansat de la 103,6 puncte în septembrie la 104,1 puncte înoctombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO