Eveniment

Revoluţia fiscală a PSD: Companiile private au primit o fereastră prin care pot face restructurări fără costuri salariale

Revoluţia fiscală a PSD: Companiile private au primit o...

Autor: Răzvan Botea

18.12.2017, 00:08 33593
♦ Gabriel Sincu, EY: Companiile pot majora salariile preferenţial, iar unii angajaţi să aleagă între a pleca sau a avea salarii semnificativ diminuate.

Măsura fiscală de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat le per­mi­te companiilor să scape mai uşor de unii angajaţi, fără ca acestea să depună un efort semnificativ.

„Ordonanţa lasă o portiţă pentru angaja­to­rii care aveau nişte probleme cu nişte angajaţi, să poată să scape de ei mult mai uşor. Poate să se întâmple şi treaba asta şi să se majoreze salariul preferen­ţial, de exemplu. Respec­ti­vul angajat este pus în faţa fap­tului îm­plinit: poate să aleagă să rămână cu salariul semnificativ diminuat sau să plece de bunăvoie“, a spus Gabriel Sincu, director de taxe la firma de audit şi consultanţă EY, în cadrul emisiunii online de business ZF Live. În prezent, legis­la­ţia muncii face destul de dificilă concedierea unui angajat, iar companiile care vor să „scape“ de angajaţii neperfor­manţi trebuie să aducă foarte multe dovezi în acest sens în cazul în care se ajunge în instanţă (pentru că instanţele dau dreptate, de cele mai multe ori, angajaţilor).

Mai mult decât atât, unele companii folo­sesc deja în negocierile cu sindicatele această „ame­ninţare“ de a nu mări salariile brute ale an­gajaţilor din 2018, astfel încât veniturile nete ale an­gajaţilor să ră­mână neschim­bate. De exem­plu, producătorul auto Ford, care are 4.200 de an­gajaţi la Craiova, vrea să mărească salariile bru­te ale sa­lariaţilor începând cu 2018 nu­mai dacă aceştia sunt de acord ca sin­dicatul şi compania să sem­ne­ze un contract colectiv de mun­că valabil pe o durată de doi ani şi să se reducă unele sporuri.

În ceea ce priveşte deciziile luate de companii cu privire la veniturile salariaţilor din 2018 - având în vedere că salariile brute trebuie majorate cu 17 - 22% pentru ca an­ga­jaţii să aibă acelaşi nivel net, Gabriel Sincu spune că majoritatea firmelor caută so­luţii de compromis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO