Revoluţia fiscală a PSD: Companiile private au primit o fereastră prin care pot face restructurări fără costuri salariale

18 dec 2017 Autor: Răzvan Botea

Gabriel Sincu: Există trei posibile soluţii pentru a nu afecta venitul net al angajatului: acordarea unor bonusuri, mărirea salariului brut pe o perioadă determinată sau mărirea salariului brut pe periaodă nedeterminată. Pentru aceasta din urmă, doar 10% din companii şi-au anunţat intenţia de o pune în aplicare.

♦ Gabriel Sincu, EY: Companiile pot majora salariile preferenţial, iar unii angajaţi să aleagă între a pleca sau a avea salarii semnificativ diminuate.

Măsura fiscală de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat le per­mi­te companiilor să scape mai uşor de unii angajaţi, fără ca acestea să depună un efort semnificativ.

„Ordonanţa lasă o portiţă pentru angaja­to­rii care aveau nişte probleme cu nişte angajaţi, să poată să scape de ei mult mai uşor. Poate să se întâmple şi treaba asta şi să se majoreze salariul preferen­ţial, de exemplu. Respec­ti­vul angajat este pus în faţa fap­tului îm­plinit: poate să aleagă să rămână cu salariul semnificativ diminuat sau să plece de bunăvoie“, a spus Gabriel Sincu, director de taxe la firma de audit şi consultanţă EY, în cadrul emisiunii online de business ZF Live. În prezent, legis­la­ţia muncii face destul de dificilă concedierea unui angajat, iar companiile care vor să „scape“ de angajaţii neperfor­manţi trebuie să aducă foarte multe dovezi în acest sens în cazul în care se ajunge în instanţă (pentru că instanţele dau dreptate, de cele mai multe ori, angajaţilor).

Mai mult decât atât, unele companii folo­sesc deja în negocierile cu sindicatele această „ame­ninţare“ de a nu mări salariile brute ale an­gajaţilor din 2018, astfel încât veniturile nete ale an­gajaţilor să ră­mână neschim­bate. De exem­plu, producătorul auto Ford, care are 4.200 de an­gajaţi la Craiova, vrea să mărească salariile bru­te ale sa­lariaţilor începând cu 2018 nu­mai dacă aceştia sunt de acord ca sin­dicatul şi compania să sem­ne­ze un contract colectiv de mun­că valabil pe o durată de doi ani şi să se reducă unele sporuri.

În ceea ce priveşte deciziile luate de companii cu privire la veniturile salariaţilor din 2018 - având în vedere că salariile brute trebuie majorate cu 17 - 22% pentru ca an­ga­jaţii să aibă acelaşi nivel net, Gabriel Sincu spune că majoritatea firmelor caută so­luţii de compromis.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2017

 
Cuvinte cheie:
Gabriel Sincu
, revolutia fiscala
, PSD
, angajatori
, angajati
, salarii
, restructurari
, contributii sociale
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide