Noua ordonanţă vine la doar câteva zile după ce premierul Mihai Tudose promisese mediului de afaceri că nu va mai provoca modificări în Codul fiscal. Ordonanţa în cauză nu modifică Codul fiscal, dar are efecte la fel de substanţiale pentru că trebuie negociate/renegociate într-o lună de zile (20 noiembrie – 20 decembrie), contractele de muncă la nivel colectiv chiar şi acolo unde ele există astăzi. Aşadar şi companiile care au sub 21 de angajaţi trebuie să facă astfel de negocieri – nu este foarte clar cum vor proceda – chiar dacă ele nu aveau până acum obligaţia aceasta.
Concret, negocierea/renegocierea contractelor colective ar trebui să fie un răspuns la decizia guvernului de mutare a obligaţiilor sociale de la angajator la angajat. Dacă angajatorul nu majorează însă salariul brut al angajatului în urma negocierii/renegocierii contractelor nu se întâmplă nimic, iar sindicatele susţin că, prin aceasta, guvernul se spală pe mâini şi aruncă întreaga vină pe umerii angajaţilor când este limpede că guvernul poartă responsabilitatea întregului haos iscat.
„Se aruncă răspunderea măririi brutului la angajat pe umerii acestuia, prin negocieri care sunt obligatorii, dar care nu se finalizează obligatoriu prin semnarea acordului. Dacă nu se finalizează, Guvernul scapă de răspunderea unei eventuale diminuări a salariului, chiar dacă <revoluţia fiscală> îi aparţine integral“, spune Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
IMM-urile sunt şi ele complet nemulţumite. Ordonanţa „arată disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat“, spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Întreprinderilor Mici şi Mijlociii (CNIPMMR).
Între timp apar date care arată că nu toţi angajatorii vor majora brutul salariaţilor.
Potrivit companiei de consultanţă în resurse umane AIMS International România, 48% din companiile participante la un sondaj luaseră până la finalul săptămânii trecute deja decizia de a compensa în totalitate trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, iar altele 39% au spus că este „destul de posibil“ să o facă. Doar că unii vor majora salariile, în vreme ce alţi vor acorda bonusuri lunare.