Eveniment

Revoluţia fiscală: Nu impozitul pe profit este cauza veniturilor mici la buget, ci impozitul pe venit şi CAS

Revoluţia fiscală: Nu impozitul pe profit este cauza...

Autor: Iulian Anghel

04.07.2017, 00:07 2560

România strânge la buget, din impozitul pe profitul companiilor, aproape cât Germania ca procent din PIB: 2,2% din PIB România şi 2,4% din PIB Germania.

Însă Germania colectează la buget venituri fiscale echivalent a 38% din PIB, iar România echivalent a 28% din PIB (la nivelul lui 2014, ultimele date comparabile publicate de Comisia Europeană).

Diferenţa majoră o fac veniturile bugetului din impozitul pe venit şi veniturile din CAS. Germania strânge la buget 8,9% echivalent PIB din impozitul pe venit şi 15,1% echivalent PIB din CAS (angajat şi angajator), faţă de 3,5% echivalent PIB venituri din impozitul pe venit şi 8,5% echivalent PIB din CAS, România.

„Volumul redus de venituri bugetare din impozitul pe venit este provocat de trei lucruri: nivelul de impozitare (cota unică de 16% în România versus cota progresivă ce ajunge până la 47,5% în Germania - n.red.) evaziunea fiscală şi cuprinderea impozitului pe venit. Teoretic, în România, orice venit ar trebui impozitat. În realitate, doar o parte din venituri sunt impozitate“, comentează economistul Aurelian Dochia.

În privinţa veniturilor mici din CAS, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal, arată că, în România, pe de o parte, munca la negru este semnificativă, iar, pe de altă parte, 1,5 milioane de oameni nu plătesc contribuţii sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO