Eveniment

Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 700 mil. euro

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

02.05.2011, 23:50 329

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut înaprilie cu 694 milioane euro, la 32,07 miliarde euro, în contextulunor ieşiri de 1,45 miliarde euro, dintre care 1,3 miliarde eurodeterminate de scăderea ratelor rezervelor minime obligatoriipentru pasivele în valută ale băncilor.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la sfârşitul luniimartie să reducă ratele pentru rezervele minime obligatoriiaplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la20%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie - 23 mai 2011.Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat ulterior că bancacentrală a redus rata rezervelor minime în valută pentru a crealichiditate în piaţă, având în vedere rambursările mari în valutăale Ministrului Finanţelor, dar şi pentru a oferi flexibilitatebăncilor în condiţiile evoluţiilor internaţionale. El a precizat căBNR a eliberat prin reducerea rezervelor minime suma de 1,3miliarde de euro, la nivelul de atunci al pasivelor în valutădeţinute de bănci.

Potrivit unui comunicat al BNR remis luni, ieşirile de larezervă au însumat în aprilie 1,45 miliarde euro, reprezentândmodificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiilede credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publiceexterne directe şi garantate de stat, precum şi depreciereadolarului american şi a lirei sterline faţă de euro cu impactasupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţionalădenominată în aceste două valute. În acelaşi timp, intrările larezervă au totalizat 759 milioane euro, reprezentând modificarearezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit,alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilorMinisterului Finanţelor Publice, venituri din administrarearezervelor internaţionale şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiileevoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situatla 3,44 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României(valute plus aur) au fost de 35,51 miliarde euro, faţă de 36,12miliarde euro la 31 martie 2011. Plăţile scadente în luna mai 2011în contul datoriei publice externe, directe sau garantate deMinisterul Finanţelor Publice, însumează 238,93 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO