Eveniment

Rezultate peste aşteptările analiştilor: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul II. Ministrul finanţelor: „Creşterea economică este sustenabilă“

Rezultate peste aşteptările analiştilor: România, cea...

Autor: Adelina Mihai

15.08.2016, 00:07 4606
Cu rezultatul din T2, creşterea economică din S1 a ajuns la 5,2%, după ce în T1 a fost de 4,3%. Sur­priza celei mai mari creşteri trimestriale a PIB-ului din 2008 încoace (în T3 2008 a fost de 10,6%) îi face pe unii analişti să fie prudenţi vizavi de factorii care au contribuit la creşterea accelerată a economiei, pe când Anca Dragu, ministrul finanţelor, este de părere că evoluţia este „sustenabilă”, întrucât au crescut cheltuielile cu investiţiile şi cele din zona construcţiior.

Analiştii de la Bucureşti au fost luaţi prin surprindere de rezultatul economic din T2. Economiştii de la ING Bank susţin că evoluţia PIB-ului din cel de-al doilea trimestru din 2016 indică un rezultat cu mult peste nivelul estimărilor lor şi ale pieţei, de 4,4%, respectiv 4,1% an la an.

„Este posibil ca această creştere să fie generată în special de consumul privat din nou, cu o posibilă influenţă a stocurilor. Creşterea rapidă a PIB-ului subliniază nevoia unei înăspriri a politicii monetare mai devreme decât prea târziu, în opinia noastră”, au explicat analiştii de la ING. Aceştia au precizat că, pe partea de cerere, consumul privat a fost principalul motor al creşterii economice, generat de creşterile salariale de două cifre şi de crearea de noi locuri de muncă, aspecte care au condus la o creştere a cheltuielilor gospodăriilor. Într-adevăr, în prima jumătate a acestui an numărul de salariaţi a fost cu 150.000 – 200.000 de persoane mai mare decât anul trecut (diferenţa de 50.000 de joburi fiind generată de metodologia de calcul diferită), în timp ce salariul mediu net a ajuns în luna iunie la valoarea de 2.078 de lei pe lună, în creştere cu 14% faţă de perioada similară din 2015.

După un T1 în care economia a crescut cu 4,3% faţă de anul anterior şi cu un T2 în care PIB-ul s-a majorat cu 6% faţă de T2 din 2015, analiştii de la ING au mai precizat că îşi vor reevalua prognoza anuală de creştere a PIB pentru tot anul, de 4,2%, iar noile estimări vor fi făcute publice probabil după ce apare, în luna septembrie, structura defalcată a categoriilor care au condus la creşterea economică din prima parte a anului.

Economia României a avut cea mai bună dinamică din ultimii opt ani, spun analiştii Băncii Transilvania, care admit că rezultatele sunt „în linie” cu scenariul prognozat de ei.

„Per ansamblu, în semestrul I 2016 economia României a crescut cu 5,2% an/an, cea mai bună dinamică din ultimii opt ani. Considerăm că această evoluţie a fost determinată de dinamica cererii interne, susţinută de mixul relaxat de politici economice. Se notează accelerarea consumului privat (principala compo­nentă a PIB), aspect reflectat de evoluţia vânzărilor din comerţul cu amănuntul, în urcare cu 18% an/an în semestrul I. Această dinamică a fost determinată de ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei (pe fondul majorărilor de salarii, reducerii cotelor TVA şi declinului cotaţiilor internaţionale la ţiţei) şi de relansarea creditului în moneda naţională”, se arată în raportul Băncii Transilvania. Analiştii de la BT mai precizează că, de asemenea, consumul public a crescut în prima jumătate a anului ca urmare a deciziilor de majorare a salariilor unor categorii de bugetari.

Scăderea TVA a determinat creşterea importurilor, ceea ce a făcut ca la şase luni deifictul comercial să ajungă la 4 mld. de euro. Contul curent al balanţei de plăţi, care ilustrează evoluţia relaţiei României cu exteriorul (balanţa comercială, balanţa de servicii şi balanţa investiţiilor şi împrumuturilor), a înregistrat în perioada ianuarie - iunie un deficit de 2,5 miliarde euro, comparativ cu 374 milioane euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale. Creşterea deficitului balanţei de plăţI nu reprezintă o problemă atâta timp cât există resurse pentru finanţarea acestuia din investiţii străine sau fonduri europene. Potrivit datelor BNR, investiţiile străine directe au fost de 2 mld. de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut.

Vestea privind creşterea neaşteptată a economiei româneşti în trimestrul doi al anului, care a venit la finalul săptămânii trecute, nu a avut efecte pe piaţa valutară, cursul de de schimb leu-euro staţionând vineri pe palierul 4,46 lei/ euro.

În plus, evenimentul a fost „detronat” în atenţia publică de funeraliile reginei Ana şi de scandalul reportajului privind presupuşii traficanţi de arme din România difuzat de Sky News, în care trei români au fost arestaţi.

 

România, campioana creşterii economice din Europa. În Uniunea Europeană, PIB-ul a crescut cu 1,8%, iar în Statele Unite cu 1,2%

Cu o creştere economică de 5,9% în trimestrul II al anului 2016 prin comparaţie cu perioada similară din 2015 (serie ajustată sezonier), România a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere a PIB-ului din Uniunea Europeană în perioada aprilie-iunie, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Spre comparaţie, creşterea medie în cele 28 de state membre ale UE a fost de 1,8% în T2 faţă de perioada similară din 2015, în timp ce creşterea economiei americane a fost de numai 1,2% în acelaşi interval. Pe locul doi în topul ţărilor în funcţie de creşterea PIB din trimestrul II al anului, după România, se află Slovacia, care a marcat o creştere de 3,7%. Alte state care au înregistrat creşteri ale PIB-ului peste media UE în T2 au fost Spania (+3,2%), Suedia (+3,1%), Bulgaria (+3%), Polonia (+3%), Cipru (+2,7%), Marea Britanie (+2,2%) şi Lituania (+2%). La polul opus a fost situaţia din Grecia, unde PIB-ul a scăzut cu 0,7% în trimestrul II al anului prin comparaţie cu perioada similară din 2015. (Adelina Mihai)

 
 
 

Anca Dragu, ministrul finanţelor: „Temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate“

„Cifrele venite astăzi (vineri - n.red.) de la INS confirmă şi chiar depăşesc estimările noastre. Creşterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investiţiile, cu 9% al construcţiilor în trimestrul al II-lea şi realizată în condiţiile unei reduceri a cresterii comerţului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi şi-au amplificat creşterea de la 7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. Asta arată că nu e o creştere bazată doar pe consum, ci şi pe investiţii şi că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate“.

 
 
 

Banca Transilvania: Economia României a avut cea mai bună dinamică din ultimii opt ani

„Economia Romaniei a accelerat la 6% an/an în trimestrul II 2016, cea mai bună dinamică din 2008, evoluţie în linie cu scenariul central BT. Per ansamblu, în semestrul I 2016 economia României a crescut cu 5,2% an/an, cea mai bună dinamică din ultimii opt ani. Considerăm că această evoluţie a fost determinată de dinamica cererii interne, susţinută de mixul relaxat de politici economice”.

 

ING: Creşterea PIB reprezintă o mare surpriză pozitivă

„Datele pentru cel de-al doilea trimestru din 2016, care indică o creştere de 6% a PIB-ului an la an, indică un rezultat cu mult peste nivelul estimărilor noastre şi ale pieţei, de 4,4%, respectiv 4,1% an la an. Este posibil ca această creştere să fie generată, din nou, de consumul privat în special, cu o posibilă influenţă a stocurilor. Creşterea rapidă a PIB-ului subliniază nevoia unei înăspriri a politicii monetare care să vină mai degrabă mai devreme decât prea târziu, în opinia noastră”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO