Eveniment

Rezultatele celor 180.000 de „creiere“ din IT&C: România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018, dublu faţă de acum cinci ani

Rezultatele celor 180.000 de „creiere“ din IT&C:...

Autor: Adelina Mihai

28.02.2019, 00:08 3662

Exporturile de servicii IT&C au ajuns la o valoare record de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de cea din anul 2017 şi au depăşit agricultura, care are exporturi de 4 miliarde de euro.

Cei 183.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România au generat exporturi în valoare totală de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de anul 2017. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C s-au dublat, arată datele Băncii Naţionale. Spre comparaţie, exporturile din agricultură sunt în valoare de circa 4 mi­liarde de euro.

„Sectorul românesc de tehnologie are o singură şansă: creşterea. Competitivitatea noastră pe plan extern este o măsură a succesului şi ea trebuie directionată spre zone cu valoare adăugată ridicată. Ne dorim ca o parte cât mai mare din succesul de pe pieţele externe să se materializeze şi în plan local şi să obţinem o digitalizare accelarată a României. Ţara noastră trebuie să beneficieze de pe urma tech-ului nu numai prin aportul la balanţa comercială, dar mai ales prin utilizarea sectorului tehnologic ca motor de creştere a competitivităţii României şi transformării în hub regional de inovaţie“, a spus Gabriela Mechea, directorul executiv al ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. Excedentul comerţului internaţional cu servicii IT&C a ajuns în 2018 la valoarea de 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 22% faţă de anul anterior şi de două ori mai mare prin comparaţie cu situaţia din anul 2014.

Sectorul IT&C reprezintă a doua mare categorie de exporturi de servicii din România după serviciile de transport, reprezentând 20% din totalul de 22 mld. euro de servicii exportate în 2018.

Buna pregătire tehnică a programatorilor români, abilităţile de vorbire în limbi străine, ajutoarele de stat acordate investitorilor din acest sector şi salariile mai mici decât în alte state europene au fost printre factorii care au condus la această evoluţie.

De altfel, serviciile IT&C au devenit „starul“ economiei în ultimii ani, generând, cu mai puţin de 200.000 de angajaţi, 5,2% din PIB în 2017.

Spre comparaţie, agricultura, unde lucrează 2 milioane de oameni, a generat numai 4,3% din PIB în 2017, potrivit datelor Statisticii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO