Eveniment

Rezultatele din 2018: România ocupă locul 15 în UE la mărimea economiei. Polonia, pe locul 7, a depăşit Suedia

Rezultatele din 2018: România ocupă locul 15 în UE la...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.04.2019, 16:10 3758

România se plasează pe locul 15 în UE la mărimea economiei în 2018 într-un clasament care aduce câteva surprize: PIB-ul românesc l-a întrecut pe cel portughez, iar cel polonez l-a depăşit pe cel suedez.

Portugalia face parte din zona euro, însă este o economie periferică acolo, în timp ce Suedia este considerată una dintre cele mai puternice economii europene. Cele două economii sunt exportatoare, iar perturbările din comerţul mondial şi-au pus amprenta pe avansul lor. Portugalia este dependentă de exporturile Autoeuropa, o fabrică deţinută de constructorul auto german Volkswagen. Polonia este cea mai mare şi mai puternică economie est-europeană şi a avansat pe locul 7 în UE.

La vârf, clasamentul PIB-urilor din UE nu aduce surprize. Germania s-a menţinut pe primul loc, urmată de Marea Britanie şi Franţa. De remarcat este că ponderea economiei germane în cea a Uniunii a crescut marginal, de la 21,2% în 2017 la 21,3% în 2018. De asemenea, economiile statelor UE din fostul bloc comunist adunate reprezintă 40,5% din economia Germaniei. Germania şi Franţa au cele mai mari PIB-uri din zona euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO