Eveniment

Risc însemnat de producere a avalanşelor la altitudini mari, în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Risc însemnat de producere a avalanşelor la altitudini...

Autor: Diana Stancovici, Adina Oşan

16.01.2016, 15:07 277

Potrivit Centrului Meteorologic Regional ”Transilvania Sud” Sibiu, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este de trei pe o scară de la unu la cinci, reprezentând risc însemnat.

”La suprafaţa este prezent un strat subţire de zăpadă uşoară, depus peste stratul mai vechi, compact şi stabilizat. În intervalul următor se va depune strat nou de zăpadă proaspătă, care împreună cu cea uşoară existentă în prezent la suprafaţă, poate aluneca cu uşurinţă peste stratul vechi compactat. Astfel, declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări. Pe pantele suficient de înclinate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii sau chiar mari. De asemenea, zonele adăpostite, unde sunt prezente acumulări mai importante de zăpadă, reprezintă zone de risc. Aici zăpada de la suprafaţă este uşor stabilizată, astfel încât la suprasarcini aceasta se poate fisura şi aluneca peste stratul mai vechi, ducând la declanşarea avalanşelor”, precizează meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini sub 1.800 de metri riscul producerii avalanşelor este redus.

Meteorologii mai anunţă că la Vârful Omu zăpada măsoară peste 120 de centimetri, iar la Bâlea Lac depăşeşte 80 de centimetri.

Avertizarea meteorologilor este valabilă până sâmbătă la ora 20.00, dar s-ar putea prelungi, având în vedere că specialiştii anunţă ninsori şi răcire a vremii pentru perioada 16 - 17 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO