Eveniment

Cine este Rishi Sunak, fost ministru de finanţe în vârstă de 42 de ani, care are prima şansă pentru a deveni noul premier al Marii Britanii. În faţa lui stă sarcina aproape imposibilă de a depăşi eşecul monumental al guvernărilor anterioare şi reforma fiscală umilitoare a fostului premier Liz Truss, care a rămas în fruntea guvernului doar 44 de zile

Cine este Rishi Sunak, fost ministru de finanţe în...

Autor: Mediafax

24.10.2022, 10:52 474

Rishi Sunak, fost ministru de finanţe în vârstă de 42 de ani, ar putea fi numit lider al Partidului Conservator luni şi o înlocui automat pe Liz Truss, devenind al treilea prim-ministru al Marii Britanii în mai puţin de două luni, potrivit Reuters.

Rishi Sunak are prima şansă pentru a devenit premierul Marii Britanii, după ce rivalul său, Boris Johnson, a renunţat la cursă, recunoscând că nu mai poate uni partidul lor după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria politică britanică.

Sunak, fost ministru de finanţe, ste fost şef al unui fond de investiţii, şi după ce va fi numit premier al marii Britanii se va confrunta cu unul dintre cele mai dificile seturi de provocări, având sarcina de a reconstrui reputaţia fiscală a Marii Britanii prin reduceri profunde de cheltuieli, în timp ce aceasta alunecă în recesiune, trasă în jos de creşterea bruscă a preţurilor la energie, alimente şi credite ipotecare.

De asemenea, el va prezida un partid care a sărit de la o criză la alta în ultimele luni, foarte divizat de-a lungul liniilor ideologice, şi o ţară care este din ce în ce mai supărată pe comportamentul politicienilor săi.

„Regatul Unit este o ţară minunată, dar ne confruntăm cu o criză economică profundă”, a spus Sunak într-o declaraţie prin care şi-a depus candidatura.

Sunak trebuie să o învingă pe ultima candidată din competiţie, Penny Mordaunt, care încearcă să obţină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a intra în scrutinul de luni. Mordaunt, care este liderul Camerei Comunelor din parlament, a primit până acum sprijinul a aproximativ 25 de politicieni şi are puţine şanse să îl mai ajungă pe Sunak, care este susţinut de mai mult de 150 de politicieni.

„Nu ia absolut nimic de la sine înţeles”, a declarat ministrul de interne Grant Shapps, un susţinător al lui Sunak, pentru postul de televiziune BBC. „Vorbeşte cu colegii pe tot parcursul acestei dimineţi. Şi, bineînţeles, vom spera să atragem un număr suficient de oameni pentru a ne asigura că acest lucru poate fi pus la punct”.

Economistul Benjamin Nabarro de la Citi a declarat că este sceptic că guvernul are legitimitatea necesară pentru a gestiona provocările economice actuale. Prima sa sarcină va fi să prezinte un buget, aşteptat la 31 octombrie, pentru a acoperi gaura neagră din finanţele publice.

„Maşinăriile politice de la sfârşitul săptămânii indică un partid măcinat de diviziuni. În condiţiile în care unitatea şi legitimitatea partidului sunt în mod vizibil deficitare, ne aşteptăm să rămână un decalaj structural de credibilitate”, a declarat Nabarro.

Sunak a intrat pentru prima dată în atenţia naţională atunci când, la vârsta de 39 de ani, a devenit ministru de finanţe sub conducerea lui Boris Johnson, chiar în momentul în care pandemia COVID-19 a ajuns în Marea Britanie, dezvoltând un program pentru a sprijini milioane de oameni, afectaţi de restricţii.

Dacă va fi ales, fostul analist de la Goldman Sachs va fi primul prim-ministru de origine indiană al Regatului Unit.

Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, o perioadă în care multe persoane din fostele colonii ale Marii Britanii au sosit pentru a ajuta la reconstrucţia ţării după cel de-al Doilea Război Mondial.

După ce a absolvit Universitatea Oxford, el a mers mai târziu la Universitatea Stanford, unde a cunoscut-o pe soţia sa, Akshata Murthy, al cărei tată este miliardarul indian N. R. Narayana Murthy, fondatorul gigantului de outsourcing Infosys Ltd. A lucrat, de asemenea, la Goldman Sachs ca analist.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO