Eveniment

Risipa de energie ajunge la 4,4 mld. dolari pe an, iar consumatorii nu înţeleg avantajele eficientizării energetice

Iulian Iancu, deputat PSD: România are cel mai mare potenţial de eficientizare energetică din Uniunea Europeană, din cauza ineficienţei sistemului energetic românesc.

Iulian Iancu, deputat PSD: România are cel mai mare potenţial de eficientizare energetică din Uniunea Europeană, din cauza ineficienţei sistemului energetic românesc.

Autor: Radu Bostan

21.05.2013, 21:24 1600

România pierde până la 27% din energie de-a lungul întregului lanţ, de la producător la consumator, nivelul fiind dublu faţă de media din Uniunea Europeană şi echivalent cu pierderi de 4,4 miliarde de dolari anual, a declarat deputatul Iulian Iancu.

„România are cel mai mare potenţial de eficientizare energetică din Uniunea Europeană din cauza ineficienţei sistemului energetic românesc“, a spus Iancu într-o conferinţă.

Creşterea eficienţei energetice este una dintre priorităţile la nivel european, regăsindu-se în strategia Europa 2020 alături de mărirea ponderii energiei regenerabile în consum şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Iancu susţine că România este în grafic în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de regenerabile şi emisii, însă este în urmă la capitolul eficienţă.

Datele Eurostat arată că România se afla în 2010 pe locul trei în UE după intensitatea energetică a economiei. Acest indicator este calculat ca raportul dintre consumul brut de energie şi produsul intern brut, iar nivelul său ridicat demonstrează că România utilizează mai multe resurse energetice pentru a genera PIB decât alte state.

Unul dintre obstacolele în calea adoptării la scară largă în România a măsurilor de eficienţă energetică este că avantajele acesteia încă nu au fost înţelese de consumatori. „Din observaţiile noastre, preţul primează, nu efectul pe termen lung. Trebuie mai multă promovare“, a declarat Stelian Matei, director ştiinţific la Electromagnetica, firmă al cărei portofoliu de produse include corpuri de iluminat eficiente. El a mai precizat că iluminatul reprezintă 20% din consumul de energie din România, însă două treimi din sistemele de iluminat sunt bazate pe tehnologii depăşite sau ineficiente.

Przemyslaw Blaszczyk, reprezentant al Honeywell Building Solutions, o companie care oferă servicii de eficientizare energetică, a spus că firmele din acest domeniu au nevoie de un cadru legal de funcţionare, care să ofere posibilitatea realizării investiţiilor în regim public-privat. În plus, este necesară şi creşterea gradului de conştientizare a activităţii firmelor ESCo (Energy Savings Company) în rândul consumatorilor, a mai spus el.

Deputatul Iancu a precizat că până pe 30 iunie, va promova o lege privind eficienţa energetică, pentru a transpune în legislaţia naţională directiva europeană în domeniu. Legea va prevedea şi un cadru pentru desfăşurarea activităţii firmelor ESCo. Iancu a avertizat însă că România duce lipsă de specialişti în eficienţa energetică, cât şi de măsuri de formare profesională a unor specialişti.

„Resursa umană este o vulnerabilitate a UE şi o vulnerabilitate uriaşă a României“, a declarat deputatul. El a mai spus că legea pe care o va promova va reglementa şi meseriile din domeniu.

În acest context, Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, a afirmat că eficienţa energetică ar trebui să fie o specializare în universităţile cu profil tehnic. El a mai spus că orice instituţie ar trebui să aibă un „responsabil energetic“, care să fie un salariat ocupat cu mărirea eficienţei energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO