Eveniment

Ritmul de crestere in constructii, de 45 de ori peste media UE

18.07.2008, 00:00 40

Romania a inregistrat in mai cea mai mare crestere a sectorului constructiilor dintre statele Uniunii Europene, de 31,5%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, de 45 de ori peste media de 0,7% calculata la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor Eurostat.
Cresterile din Romania si din tarile Europei Centrale si de Est au acoperit astfel declinul pietelor din Spania (-10,8%) sau Portugalia (-6,8%).
Daca Spania a fost principalul motor de crestere a pietei constructiilor in cadrul UE in ultimii ani, declinul pietei imobiliare spaniole a transformat Romania, Bulgaria si Polonia in principalele tinte ale investitiilor imobiliare si ale fondurilor provenite de la UE pentru infrastructura.
Cu toate acestea, jucatorii din domeniu se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere, estimand ca piata constructiilor va inregistra anul acesta un avans de circa 30%, sub nivelul de 35% preconizat la inceputul anului.
"Este posibil ca piata constructiilor sa se contracteze si sa creasca cu 30%, sub nivelul de 35% indicat la inceputul anului. Chiar daca investitiile imobiliare se vor reduce, vor creste investitiile in infrastructura si cele in care se vor investi fonduri structurale", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii.
In ceea ce priveste avansul sectorului constructiilor comparativ cu luna aprilie, Romania se situeaza pe pozitia a doua intre statele membre, alaturi de Spania, cu o crestere de 2,9%. Cel mai important avans lunar a fost consemnat in Marea Britanie (3,4%).
Media calculata pentru toate cele 27 de state ale UE a relevat o crestere de 0,2% fata de luna aprilie. Raportul Eurostat precizeaza ca nu au fost disponibile date privind sectorului constructiilor din 12 state membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO