Eveniment

Ritmul de vaccinare scade de la o zi la alta, iar guvernul a mutat dezbaterea privind organizarea centrelor de vaccinare pentru vineri

Vineri începe etapa a doua de vaccinare, care include persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi angajaţii din câteva domenii cheie din economie.

Vineri începe etapa a doua de vaccinare, care include persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi angajaţii din câteva domenii cheie din economie.

Autor: Georgiana Mihalache

14.01.2021, 00:05 830

♦ În şedinţa de guvern de ieri, 13 ianuarie, şefii ministerelor urma să pună la punct sursele de finanţare pentru centrele de vaccinare ♦ Premierul Cîţu a anunţat că discuţia a fost mutată pentru ziua de vineri, 15 ianuarie ♦ Autorităţile vor să deschidă 750 de centre, dar la debutul etapei a doua de vaccinare doar jumătate vor fi şi funţionale.

Numărul persoanelor vaccinate în 24 de ore s-a situate ieri departe de targetul propus de autorităţi, cu doar 13.800 de persoane vaccinate într-o zi, personal din spitale, medici, asistente, potrivit datelor oferite de autorităţi.

Iar vineri începe etapa a doua de vaccinare, care include persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi angajaţii din câteva domenii cheie din economie. Pentru această campanie, reprezentanţii statului au un target de 750 de centre de vaccinare, însă acesta este greu de atins în contextul în care din declaraţiile recente, doar jumătate dintre acestea, adică circa 370, vor fi funcţionale până vineri.

Ordonanţa care urma să stabilească cine se va ocupa de finanţarea şi organizarea acestor centre trebuia să fie discutată în şedinţa de guvern de ieri, însă premierul Florin Cîţu a precizat că vineri speră să primească această lege avizele necesare.

„Este o ordonanţă în procedură de avizare, sper să fie gata până vineri, trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcţie prin Ministerul Sănătăţii prin decontare de la bugetul de stat. Aici vreau să fiu atent la criterii pentru că au fost situaţii în trecut când nota de plată a fost supraevaluată, vreau să avem criterii clare prin care se definesc aceste cheltuieli. Ne uităm la o soluţie de decontare a acestor cheltuieli şi din fonduri europene, dar în acest moment folosim ceea ce ştim şi am folosit în 2020“, a spus Florin Cîţu. El a menţionat de asemenea că nu s-a pus problema banilor, însă primarul Clujului, Emil Boc, a declarat în repetate rânduri că primăriile nu au bani.

 

Target optimist?

Premierul Cîţu a precizat ieri că targetul propus pentru vaccinare până în septembrie este de 10 milioane de persoane. „Ieri (marţi – n. red.) m-am asigurat că vom mai lua încă 8 milioane de vaccinuri. În septembrie, obiectivul meu este de a avea 10,4 mil. persoane vaccinate, ceea ce înseamnă 70% din ceea ce ne-am dorit şi să putem scăpa de pandemie“, a spus Florin Cîţu.

Din calculele ZF, acest lucru înseamnă că în următoarele opt luni ar trebui să fie vaccinaţi circa 1,3 milioane de oameni pe lună, adică peste 43.000 de persoane zilnic. În acest moment, România nu a reuşit să atingă pragul de 20.000 de persoane zilnic, în contextul în care vorbim despre personalul medical, categoria întâi, care se luptă zilnic cu virusul.

Ieri, comitetul care gestionează vaccinarea a anunţat că au fost imunizate 13.821 de persoane în decurs de o zi, în scădere faţă de ziua anterioară. În total, din 27 decembrie, au fost vaccinate 154.200 de persoane din categoria întâi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO