Eveniment

România 100. Manifest pentru o ţară dreaptă

Sorin Pâslaru - redactor-Şef al ZF

Sorin Pâslaru - redactor-Şef al ZF

Autor: Sorin Pâslaru

30.11.2018, 00:05 379

La 20 de ani de la lansarea Ziarului Financiar şi 100 de ani de la 1 decembrie 1918, România ar trebui să sărbătorească cea mai frumoasă perioadă din istorie sau cel puţin aşa arată indicatorii PIB, exporturi, suprafeţele de birouri sau de spaţii comerciale din ultimele două decenii.

Însă chiar dumneavoastră, nu numai angajaţii dumneavoastră, vă uitaţi în jur şi sunteţi nemultumiţi. ZF a fost anul acesta în cele mai mari oraşe ale României, am vorbit cu sute de antreprenori şi manageri de întreprinderi.

Peste tot acelaşi discurs: nu e bine, nu suntem mulţumiţi, direcţia nu e bună, românii pleacă.

De ce, oameni buni? De ce nu sunteţi în stare să vă bucuraţi pentru ceea ce aţi creat în aceşti 20 de ani? Unde vă este entuziasmul? Unde vă este energia cu care să schimbaţi nu numai produsele, organigramele şi strategiile, ci şi o ţară?

Asumaţi-vă obiectivul de a schimba şi ţara, nu numai businessul dumneavoastră. Şi începeţi prin a face curat. Faceţi curat, reclamaţi nedreptatea, reclamaţi corupţia, reclamaţi evaziunea. Nu vă complaceţi. Nu poate nimeni din cei plătiţi să facă şi să ţină curat în această ţară să-şi ducă misiunea la bun sfârsit dacă nu vă implicaţi dumneavoastră.

Dumneavoastră ştiţi cel mai bine cum se risipesc banii ţării, cum deşi cheltuim 2 miliarde de euro pe an pe şosele nu avem şosele, deşi cheltuim 7 miliarde euro pe an pe spitale nu avem spitale.

Dumneavoastră îi vedeţi şi îi ştiţi pe cei care câştigă contracte publice nemeritate, pe cei care nu plătesc taxele, pe cei care vă concurează nedrept.

Nu mai închideţi ochii, nu mai treceti cu vederea. Nu vă mai faceţi că nu ştiţi. Fiţi intransigenţi. Cereţi. Credeţi în instituţii şi avertizaţi-le.

Altfel, tot ceea ce plătiţi statului se risipeşte. Altfel, oricât aţi produce dumneavoastră şi oricâte profituri aţi avea dumneavoastră şi orice salarii aţi da, tot veţi fi nemulţumiţi. Şi voi, şi angajaţii voştri. Fiţi drepţi şi acţionaţi. Sprijiniţi-i pe cei care vor să avem o ţară dreaptă.

Nu poate să crească un pom dacă nu este drept. Nu poate o ţară să fie ţară dacă nu este curată. Lăsaţi-i în urmă pe cei care au capturat această ţară şi încearcă să o ţină captivă în continuare. Este timpul unei noi generaţii. Numai aşa putem înainta.

Numai aşa ceea ce aveţi în companiile dumneavoastră va fi în întreaga ţară. Numai aşa vă veţi putea bucura şi veţi fi multumiţi, dumneavoastră şi angajaţii dumneavoastră.

La 29 de ani de la Revoluţie, dumneavoastră aveţi şi resursele şi puterea şi voinţa de a face din România o ţară dreaptă, o ţară curată, o ţară puternică.

La mulţi ani România la 100 de ani!

Discurs rostit la Gala ZF 20 de ani din 22 noiembrie 2018.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO