Eveniment

România a avut cea mai mare creştere a recoltei de grâu dintre ţările de la Marea Neagră, după Rusia

România a avut cea mai mare creştere a recoltei de grâu dintre ţările de la Marea Neagră, după Rusia

Intrarea pe piaţa egipteană este a doua victorie pentru grâul românesc având în vedere că în urmă cu o lună România a acoperit şi o parte dintr-o comandă de grâu de 150.000 de tone făcută de Iordania.

Autor: Gabriel Razi

24.08.2011, 00:04 3909

Producţia de grâu a crescut în România cu 26%, la 7,2 milioane de tone. În Rusia avansul a fost şi mai mare, acesta ridicându-se la 35%. Fermierii ruşi au recoltat în acest an în total 56 de milioane de tone de grâu. Ceilalţi producători din regiune, Ucraina, Turcia şi Bulgaria, au obţinut la rândul lor producţii de grâu mai mari cu până la 25% faţă de cele de anul trecut, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA).

Astfel, Ucraina, al doilea mare jucător pe piaţa grâului la Marea Neagră, a obţinut în 2011 o recoltă de grâu care se ridică la 21 de milioane de tone, un plus de 4,2 milioane de tone faţă de recolta trecută.

La rândul lor, fermierii turci au recoltat mai mult cu circa 9%, producţia totală ridi­cându-se la 18,5 milioane de tone.

Recoltă de grâu în creştere a obţinut şi Bulgaria, care a strâns în hambare un total de 4,6 milioane de tone de grâu, cu 12% mai mult ca anul trecut.

Per total, grâul românesc acoperă 6,7% din totalul recoltei de grâu a ţărilor agricole de la Marea Neagră, care se ridică la 107,3 milioane de tone.

"România nu a fost istoric un mare jucător pe piaţa grâului la Marea Neagră pentru că nu tot ce am produs a putut merge la export pentru că ferme de performanţă care ar fi putut trimite grâul în străinătate au fost puţine", explică Gabriel Popescu, pro­fesor universitar la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Concurenţă mare în acest an: Rusia a reluat exporturile

Dacă anul trecut România a profitat din plin de absenţa Rusiei din pieţele inter­naţionale, în această vară Rusia a reluat exporturile, iar grâul românesc va reintra în competiţie cu cel rusesc pentru livrările în nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Rusia se reîntoarce astfel pe piaţa inter­naţională a grâului după ce anul trecut auto­rităţile de la Moscova au suspendat expor­tu­rile de cereale ca urmare fenomenelor me­teo extreme care au compromis o parte din recolte. "Noi am pierdut de mult piaţa Egip­tului, însă aceste capete de pod pot fi reacti­vate. Această piaţă poate fi recucerită doar prin agricultură performanţă. Doar aşa pu­tem veni cu preţuri mai mici decât ale ruşilor sau ucrainenilor", explică Gabriel Popescu.

De cealaltă parte, Martin Schuldt, CEO al Cargill Agricultura, unul dintre cei mai puternici traderi de cereale de pe piaţa locală cu afaceri de 414,7 milioane de euro anul trecut, spunea în urmă cu câteva luni că România este avantajată pentru că Marea Neagră este un punct strategic pentru furnizorii de materii prime agricole având în vedere că aceste ţări pot livra cu uşurinţă cereale marilor consu­matori din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Miza este Egiptul: o piaţă de 2 miliarde de euro pentru grâu

Astfel marii producători de grâu din bazinul Mării Negre precum Rusia, Ucraina, dar şi România intră în competiţie pentru a livra grâu ţărilor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde cel mai mare impor­tator este Egiptul.

Importurile de grâu din acest an ale Egip­tului, care este şi cel mai mare cumpă­rător la nivel mondial, se vor ridica la 10 milioane de tone, potrivit estimărilor Depar­tamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). În bani, grâul achiziţionat din străinătate de autorităţile de la Cairo se ridică la 2 miliarde de euro, având în vedere un preţ mediu de 200 de euro pentru o tonă de grâu. Piaţa egipteană reprezintă astfel jumătate din importurile pe care le fac toate celelalte ţări din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Recent România a reuşit să intre pe această piaţă după ce traderul Ameropa Grains a câştigat o licitaţie pentru furnizarea a 60.000 de tone de grâu. De cealaltă parte, companiile din Rusia au acoperit restul comenzii egiptene până la 240.000 de tone, potrivit Autoriăţii Generale pentru Apro­vizionare din Egipt (GASC), citată de presa internaţională.

Intrarea pe piaţa egipteană este a doua victorie pentru grâul românesc având în vedere că în urmă cu o lună România a acoperit şi o parte dintr-o comandă de grâu de 150.000 de tone făcută de Iordania, po­trivit portalului agrimoney.com.

Piaţa grâului din Orientul Mijlociu şi nordul Africii este atractivă pentru traderi în condiţiile în care până la sfârşitul anului agricol ţările din această regiune vor im­porta 24,3 milioane de tone de grâu, po­trivit esti­mărilor din august ale USDA. În zona Golfului Persic Arabia Saudită şi Yemenul vor cumpără din străinătate în acest an 2 mi­li­oane de tone de grâu, respectiv 2,8 mili­oane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO