Eveniment

România a avut la 9 luni cel mai mare avans al tranzacţiilor imobiliare în ECE

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

14.10.2014, 00:00 129

În primele nouă luni ale anului trecut volumul tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare - spaţii de birouri, de retail sau industriale- a totalizat 222 milioane de euro, potrivit datelor CBRE.

Cu toate că în 2014 România a atins deja un record al ultimilor şase ani, ajungând la un volum de 699 milioane de euro, piaţa locală a investiţiilor imobiliare rămâne sub cea din Rusia (2,054 miliarde de euro faţă de 3,7 miliarde de euro cu un an înainte), Polonia (1,8 miliarde de euro faţă de 2,1 miliarde) şi Cehia (peste 1 miliard de euro comparativ cu 908 milioane de euro).

România, împreună cu Ungaria (+126%, la 396 milioane de euro) au înregistrat cele mai mari avansuri ale tranzacţiilor imobiliare din regiunea analizată, care mai include Ucraina, Serbia, Slovacia, Ţările baltice, Croaţia şi Bulgaria.

În primele nouă luni, Europa Centrală şi de Est (exclusiv Rusia) a atras investiţii de 4,3 miliarde de euro, în creştere cu 11%, interesul fiind în continuare focalizat pe proiecte de birouri, urmate de retail şi industrial.

"Având în vedere tranzacţiile în negocire, trimestrul patru va fi de asemenea puternic. Nu există niciun semnal că ar putea avea loc o încetinire a activităţii, astfel că volumele vor continua să crească şi în 2015. Polonia continuă să fie cea mai atractivă pentru investitori, dar disponibilitatea limitată a produselor în zone bune, fac din Cehia, România şi Ungaria o alternativă. Investiţiile din Cehia, Ungaria şi România cresc şi mai mult", se arată într-un raport al CBRE.

Anul trecut, investitorii au cumpărat proprietăţi în România în valoare de circa 300 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO