Eveniment

România, a cincea cea mai mică datorie publică în rândul ţărilor UE

România, a cincea cea mai mică datorie publică în...

Autor: Iulian Anghel

22.06.2016, 00:02 1364
  • România a încheiat anul 2015 cu o datorie publică totală echivalent a 38,4% din PIB, a cincea cea mai mică datorie publică în rândul ţărilor Uniunii Europene, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii.

  • Din totalul datoriei publice a României, 49,2% este deţinută de străini (datorie externă), 47,6% de băncile rezidente în România şi 3,2% de companii.

  • Ponderea datoriei pe termen scurt (sub un an) era de 6,5% din PIB, ceea ce înseamnă că în acest an România are de rostogolit o datorie de aproximativ 10 mld. euro. Însă situaţia este sub control, România având una dintre cele mai mici datorii publice din UE, în vreme ce costul noilor împrumuturi este avantajos, randamentul la obligaţiunile pe 10 ani fiind în jur de 3%.

  • La niveul UE, media datoriei este de 85,2% din PIB-ul Uniunii. Zona euro este puternic îndatorată - 90,7% din PIB-ul ţărilor care folosesc moneda unică. Cinci ţări au o datorie publică ce depăşeşte 100% din PIB. 17 ţări din UE depăşesc plafonul prevăzut în Tratatul de la Maastricht, având o datorie de peste 60% din PIB. Doar cinci ţări din UE au o datorie publică de sub 40% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO